Vi vandt! "Rengøringssektionen BUF" fik efteruddannelsesprisen 2017

01.02.2017
Den 1. februar var sidste dag af et 55 dages efteruddannelsesforløb, hvor udvalgte ansatte hos ”Rengøringssektionen BUF” blev efteruddannet i rengøringskundskaber og fik trænet deres læse- og skrive-færdigheder i dansk.

Kurset her har været et rart afbræk fra hverdagen. Og vi haft et rigtig godt sammenhold i klassen. Jeg kendte ingen, da jeg startede, men nu kender jeg mange. Og en del af os, vil helt sikkert holde kontakten bagefter - fortæller Kemo S. John Jawneh, der oprindeligt er fra Gambia

Den 1. februar var sidste dag af et 55 dages efteruddannelsesforløb, hvor udvalgte ansatte hos ”Rengøringssektionen BUF” blev efteruddannet i rengøringskundskaber og fik trænet deres læse- og skrive-færdigheder i dansk.

Den sidste dag på kurset

Den sidste dag på holdet har alle i klassen taget en ret mad med. De skal spise frokost sammen og sige ordentlig farvel til hinanden.

Det er deres arbejdsplads, der netop har vundet Hovedstaden/Bornholm VEU Center's efteruddannelsespris 2017. BUF har været del af et unikt VEU-samarbejde på tværs af to skolesystemer. TEC har stået for AMU-kurset i rengøring og KBHSYD har stået for læse og skrivekurset.

Stærkt sammenhold

Kursisterne kommer fra alle dele af verden og de færreste har dansk som modersmål. De arbejder tit alene, når de gør rent i Københavns Kommunes institutioner. Kurset er derfor også med til at skabe et stærkere sammenhold mellem de ansatte.

”Kurset her har været et rart afbræk fra hverdagen. Og vi haft et rigtig godt sammenhold i klassen. Jeg kendte ingen, da jeg startede, men nu kender jeg mange. Og en del af os, vil helt sikkert holde kontakten bagefter.” fortæller Kemo S. John Jawneh, der oprindeligt er fra Gambia

Værdien af efteruddannelse

Samarbejdet med KBH SYD og TEC betyder også, at BUF har fået mere systematik i deres udvikling og rekruttering af medarbejdere, og at de bl.a. kan stille større krav til medarbejderne, fordi de nu har et højere og fælles niveau. Forud for forløbet bliver medarbejderne screenet for at fastslå deres niveau i dansk og om de er ordblinde. Ifølge VEU Center Hovedstanden og Bornholm, går BUF hermed foran i en branche med mange ufaglærte. De arbejder langsigtet og fokuseret med et efteruddanne både nye og gamle medarbejdere.

”Det sværeste har næsten været at sidde stille til klokken 15:30,” fortæller Fatiha og smiler. ”Normalt står vi jo op hele tiden og er i gang.” Hun sidder ved siden af Neriman fra Tyrkiet og Nareerat fra Thailand. ”Og det har været svært at læse dansk", siger Neriman. Hun har arbejdet i BUF i 9 år. ”Jeg er blevet bedre til at skrive, men synes stadig, det er svært at læse dansk”. Fatiha fortæller, at netop det med at læse, har været vigtigt blive god til, for det betyder, at de kan læse, hvad der står på rengøringsprodukterne, som de arbejder med.

Motiveret til videre uddannelse

På efteruddannelseskurset kender de ansatte ofte ikke uddannelsessystemet, før de kommer. Men de bliver introduceret for mulighederne igennem KBH SYD og TEC. Det motiverer dem, fortæller Susan Broe Hansen, der er uddannelseskonsulent på TEC.

Kemo S. John Jawneh er helt sikkert blevet motiveret. ”Jeg vil gerne bruge sådan et efteruddannelseskursus til videre uddannelse - og måske komme til arbejde med teknik i kommunen. Derfor er det rart at få genopfrisket det, jeg har lært – og også blive endnu bedre til dansk. Vores dansklærer Kristine og Karina har været meget gode, og har haft meget tålmodighed med os.” fortæller Kemo.

Det er Kemo, der lidt efter afbryder uddannelseskonsulentens afsluttende farvel-tale og siger, at han og de andre også gerne vil takke Kristine og Karina fordi de har været så gode lærere.

Sidste dag for efteruddannelseskursus for 30 ansatte hos Rengøringssektionen BUF. Her afbryder kursusdeltagerne lige uddannelseskonsulentens tale, fordi de gerne vil rose deres to superdygtige og tålmodige dansklærere fra Kbh Syd.