Vasilije tog en hel HF på kun ét år

11.06.2018

Hel HF på kun ét år 

Det kræver en god portion viljestyrke og koordinering at læse en 2-årig HF på bare ét år - og en del disciplin at gå op til i alt 13 eksamener på et år. Men måske vigtigst af alt, så kræver det et uddannelsessystem, der er fleksibelt, og som giver plads til, at man godt kan komme videre i uddannelse, når man gerne vil. Uanset om man som Vasilije er tæt på 40 år, og lige skal have studentereksamen på plads, før man kan komme ind på drømmestudiet. 

Spænede fra det ene eksamenslokale til det næste

Den 22. juni bliver Vasilije færdig med sin sidste eksamen på HF, og så har han taget en fuld HF-eksamen på bare ét år. Den tager normalt to år at få, så det er noget af en præstation. Og selvom Vasilije egentlig ikke synes, det har været svært, så har det dog krævet en del koordinering. Fx blev hans mundtlig geografieksamen lagt samtidig med skriftlig engelskeksamen. Løsningen blev, at Vasilije fik en tidlig morgentid i den mundtlige eksamen, var ude af eksamenslokalet efter en lille times tid med et flot 10-tal, og løb op til skriftligt engelskeksamen på anden sal i samme bygning, hvor han så satte sig til rette ved eksamensbordet til skriftlig engelsk kl 8.58, 2 minutter før eksamenen gik i gang,

E-learningsfag blandet med HF-enkeltfag

Måden Vasilije har fået sin HF til at flaske sig, har været ved at kombinere Hf-enkeltfag med HF e-learningsfag. ”Det har betydet, at jeg nok har kendt lærerne bedre, end jeg har kendt mine klassekammerater”, fortæller han. Men det var han indstillet på. ”Mit mål har hele tiden været at komme ind på jurastudiet. Så, jeg tænkte, hvorfor ikke bare prøve at få den HF, som jeg skulle ha’, så hurtigt som muligt. Det er jo nu, jeg har tiden.” Heldigvis kunne han kombinere fag og niveauer, så vejledere og studieadministrationen kunne tilrettelægge HF-forløbet sammen med Vasilije, så det kunne lade sig gøre.

Du skal være villig til at bruge mange timer

Vasilije fortæller, at der ikke er nogen 'genvej' til at tage en HF hurtigt: ”Det er ikke noget trick. Men du skal ville det. Og så skal du være villig til at bruge mange timer, for det er ikke noget, der bare kommer af sig selv, selvom man presser fagene sammen på ét år. Men alder og den disciplin der følger med har selvfølgelig betydet noget. Det har måske givet mig en fordel, at jeg har noget baggrundsviden, og ved ting, som man ikke ved som 18-årig.”

Det er aldrig for sent at tage studentereksamen

”Jeg synes faktisk, at budskabet her slet ikke skal være, hvordan man tager en HF på ét år. Det kan du, hvis du vil. Budskabet skal være, at det aldrig er for sent”. Ifølge Vasilije er det aldrig for sent at tage en uddannelse og skifte karrierespor og forandre sit liv. For Vasilijes vedkomne kom sporskiftet, da det gik op for ham, at han jo faktisk godt kunne. ”Pludselig gik det op for mig, jamen, jeg kan jo godt det her. Og så var overskuddet der til at give uddannelsen en skalle. Ærlig talt var jeg overrasket over, at det ikke var sværere,” fortæller Vasilije, der regner med at komme ud med et snit på den pæn side af 11. Næste stop hedder jurastudiet, og en helt ny karriere.

 Vasilije håber, at han ved at fortælle sin historie kan inspirere andre - uanset deres alder - til at komme i gang med en uddannelse. 

Det er ikke noget trick til hvordan man tager en HF på 1 år. Men du skal ville det. Og så skal du være villig til at bruge mange timer, for det er ikke noget, der bare kommer

Vil du prøve at gøre Vasilije kunsten efter?

Så læs mere på vores sider om HF enkeltfag og HF e-learning. Det kræver nemlig en kombination af fremmøde-fag og e-learningsfag.

Tag en snak med vores vejledere om, hvordan det kan lade sig gøre for dig. Book et møde hos vejledningen her