Ungdommens Folkemøde er et led i vores elevers demokratiske dannelse

09.09.2019

Den 5. og 6. september deltog HF & VUC KBH SYDs elever sammen med cirka 30.000 andre unge i Ungdommens Folkemøde i Valbyparken. Over de to dage afviklede skolens elever otte events, deltog i et hav af andre og tog del i et demokratisk fællesskab.

KBH SYD deltog i Ungdommens Folkemøde 2019, og for anden gang havde skolen som den eneste ungdomsuddannelse sin helt egen stand. I samarbejde med deres lærere havde elever forberedt en række events og workshops, som andre unge havde tilmeldt sig i tiden op til demokratifestivallen. 

Arrangementerne blev afviklet af eleverne selv, som også agerede værter for de andre deltagere i teltet. Og forvaltningen af det ansvar, er noget, rektor Peter Zinckernagel føler stor stolthed over.

“Det, at eleverne har modet til at gå ud blandt andre, de ikke kender, og styre deres event selv - det, synes jeg, er meget smukt”, siger Peter Zinckernagel

Eleverne oplevede demokratiet på folkemødet
De forskellige arrangementer i teltet rummede alt fra politisk graffiti og dialogkaffe til bæredygtighedskonkurrencer og fokus på fællesskab, og for mange af eleverne var det første gang, de prøvede kræfter med eventplanlægning.

“Det er første gang, jeg har prøvet at arrangere sådan et event, men det var faktisk mega fedt!”, fortalte eleven, Wandifa, oven på en veloverstået rapworkshop. Her skulle deltagere lære at rappe holdninger og tanker fra deres egne liv for at vise, at der er andre udtryksformer end læserbreve og debatindlæg, og at der skal være plads til dem alle i et demokrati.

Men også uden for teltet var der stort engagement fra KBH SYD. I DGI teltet deltog idrætslærer Søren Sigvards sport- og E-sportklasse eksempelvis i en konkurrence, der gik ud på at pitche det bedste idrætsprojekt for unge. Her indtog KBH SYD-elever både første- og tredjepladsen til stor glæde for deres lærer, som mener, deltagelsen i folkemødet er til stor gavn for eleverne. 

“Eleverne får en fornemmelse af, at ikke alt, der sker i deres liv, sker ved top-down princippet. Ved at deltage i den slags events får de mulighed for at se, at deres mening betyder noget, og at eksperter virkelig gerne vil høre deres mening”, siger han.

“Eleverne får en fornemmelse af, at ikke alt, der sker i deres liv, sker ved top-down princippet", mener idrætslærer Søren Sigvard om skolens deltagelse i folkemødet.

“Bland dig!”

KBH SYD-teltet fungerede under sætningen “Bland dig!”, og alle teltets arrangementer hørte ind under det tema. Det er nemlig en vigtig prioritet for skolen, at eleverne får lyst til og mod på at blande sig. Medborgerskab er grundlaget for alt, skolen gør, ifølge rektor Peter Zinckernagel: 

“Vi tager vores formålsparagraf enormt alvorlig, og vores vigtigste formål er jo at gøre eleverne klar til at virke i et demokratisk samfund. Det kræver selvfølgelig, at de kan nogle ting, men det kræver også, at de lærer at blande sig og samarbejde med andre. Og det er jo det Ungdommens Folkemøde går ud på!”