Tankevækkende foredrag på KBH SYD skal få de unge til at ændre vaner

28.08.2018

Lev mere bæredygtigt

Kristoffer fra København Kommunes Teknik og miljøforvaltning holdt et tankevækkende foredrag for alle første-års HF’erne på Hvidovre i dag. Cirkulær økonomi og bæredygtighed handler bl.a. om, hvordan overforbrug gør skade på jorden og jordens befolkning. Men fat mod! der er måder vi kan hjælpe med at passe på jorden til fremtidige generationer med cirkulær økonomi og bæredygtighed. Vi skal for eksempel lære at købe mindre og genbruge ting og tøj.

Vi forbruger for meget

Kristoffer fortæller, at alene i år har verden forbrugt det, der svarer til 1,7 jordkloder – og 2018 er ikke engang slut endnu. Og det er alt  for meget, for hvis vi fortsætter sådan, vil vi have brugt jordens ressourcer op inden for relativ kort tid. Derfor skal vi alle til at leve mere bæredygtigt. Ifølge Kristoffer findes der desværre ikke noget quick-fix, og den barske sandhed er, at det er vores alle sammens ansvar at tage det alvorligt og begynde at tænke i løsninger.

Cirkulær økonomi

En af løsningerne er cirkulær økonomi. I dag produceres en vare, den købes af en forbruger, som så bruger den og til sidste smider den ud. Det er ikke en god måde at anvende jordens ressourcer. Forskning viser, at vi alle sammen skal se på, om vi på en-eller-anden måde kan returnere varen eller give den videre, så materialerne kan bruges på ny. Det handler i bund og grund om at mindske vores samlede mængde affald. Dvs. at vi skal prøve at købe mindre, bruge i længere tid og give videre eller returnere, når vi er færdige med at bruge det. I Københavns Kommune er der sat mål om, at 20 % af alt det, der bliver afleveret på genbrugsstationer bliver genbrugt. I dag er det typisk 4 %.,

Du kan godt ændre dine vaner

Kristoffer indrømmer, at han selv kender til shopping-fælden og også han kommer til at købe for meget tøj og for mange ting, som han slet ikke har brug for. Selvom man går ind for genbrug og ordentlig affaldssortering, så kan det være svært rent faktisk at ændre sine egne vaner.

Han kom med tre gode måder til, hvordan man ændrer sine vaner.

  1.  ”Hvis jeg er blevet for tyk til noget tøj, så skal jeg ikke bare smide det ud. Så bør jeg gi’ det videre eller måske sælge det videre til nogen.”
  2. ”Benyt 24-timers-købs-reglen. Det betyder, at når jeg er gået i gang med et køb på nettet, så SKAL jeg vente 24 timer med at afslutte købet. Ofte vil jeg så kunne fjerne mere end halvdelen, fordi jeg slet ikke havde behov for tøjet eller tingen alligevel.”
  3. ”Køb ting, der er produceret i Europa. Ofte er tingene eller tøjet produceret under mere bæredygtige forhold og mere ordentlige forhold.”