Stor spørgelyst til valgdebatten på Hvidovre-afdelingen

14.05.2019

Tirsdag den 14. maj var der dømt valgkamp på Hvidovre-afdelingen. 6 politikere, der alle stiller op i København Omegns Storkreds, var inviteret forbi. Det blev en livlig debat, som gav udtryk for, at politikerne alle var debat-klar og selvfølgelig på jagt efter stemmer til Folketingsvalget 5. juni 2019. KBH SYD havde hyret journalist Abdel Aziz Mahmoud til at styre de spørge- og svarlystne. Og det var der bestemt behov for.

Valgdebatten var inddelt i tre emner: Klima, velfærd og integration. Det var skolens samfundsfagsklasser, der havde været med til at vælge emnerne. De havde også udarbejdet en række spørgsmål, som Abdel stillede politikerne på vegne af eleverne.

Hanan og Sarah er begge i elevrådet på KBH SYDs Hvidovreafdeling. De glædede sig til valgdebatten. "Jeg er spændt på at se hvordan debatten forløber, og så vil jeg stille spørgsmål", sagde Sarah (th). Efter debatten var de begge godt tilfredse, men "jeg synes at de performede meget. Det var indøvet på en måde...", sagde Sarah

Selvfølgelig skal vi gøre noget for klimaet

Debatten forløb relativt roligt fra start til slut. Første emne var: Klimaet. Det er netop et emne, som en del af elever har arbejdet med på skolen i årets løb.

Socialdemokratiet og DF manede til ro med ordene "at selvfølgelig skal vi gøre noget for klimaet, men der er ingen grund til at gå i panik". SF og Ø var i større alarmberedskab ”vi skal tage det alvorligt”. Og De Radikale fremhævede at klimaet kun kan reddes i selskab med resten af verden, og særligt EU. En elev stillede sig op og spurgte til muligheden for CO2-skat. Det satte en mere livlig debat om afgifter i gang. Alle politikere var dog enige om, at noget skulle gøre for at hjælpe klimaet.

HF-eleverne Lasse og Joe er klar til valgdebat. De er interesseret i klima-debatten, og vil gerne høre hvad politikerne har at sige til det.

Alle vil have mere velfærd

Det samme var også tilfældet da næste emne, velfærd, blev taget op. Her var der også bred enighed: velfærd skal prioriteres! Det var derfor lidt svært at få øje på de store forskelle partierne imellem. Da Sofie Carsten Nielsen fra de Radikale på et tidspunkt tog ordet, jokede kun med dette. ”Det er svært at finde en, der ikke vil stemme på velfærd. Det vil alle åbenbart. Det er åbenbart kommet på mode”, sagde hun.

Gode spørgsmål fra eleverne

For eleverne var det dog ramme alvor, og flere stillede spørgsmål, der udsprang af deres egen livssituation. ”Hvordan vil I hjælpe dem, der er på kontakthjælp, så de ikke bare bliver ”et nummer i rækken?,” spurgte en elev. ”Hvordan vil I sikre, at jeg ikke bliver stresset og nedslidt, når jeg skal ud og arbejde som jordemoder. Dem, der arbejder med faget nu, løbet al for stærkt for at kunne følge med?”, spurgte en anden. ”Hvordan vil I rent faktisk forbedre velfærden, hvor vil I tage pengene fra,” spurgte en tredje.

Det var gode, vedkommende spørgsmål, der fik anerkendeles med på vejen fra politikerne og Abdel. Velfærds-debatten optog mange, og det kunne mærkes, at politikerne og eleverne nu var tændte på en god debat. Flere gange måtte Abdel kræve ”et spørgsmål, et svar”, for sikre at alle de spørgelystne elever kom til orde.

Sofie Carsten Nielsen med en lille stikpille til sine med-politikere: "Det er svært at finde en, der ikke vil stemme på velfærd. Det vil alle åbenbart. Det er åbenbart kommer på mode."

Integrationsdebatten delte vandene

Debatlysten fik et tak op ad, da sidste emne, integration, kom på banen. Her blev det tydeligere at partierne var uenige. DF kridtede banen op og forklarede partiets integrationpolitik ”Jeg skal ikke integreres” sagde Mikkel Dencker blandt andet. Det er kun dem, der kommer her til ude fra, der skal det”. Hans bemærkning kom som en kommentar på Ibrahim Benli, der forklarede, at for Enhedslisten handlede integration om at mødes på halvvejen, og åbne op for det nye”.

Abdel Aziz Mahmoud var moderator. Han styrende politikerne og gik til dem, når der var behov for det.

Jeg er stolt over vores elever

Både elever og politikere var godt tilfredse med debatten. Mikkel Dencker fra DF har været til debat på KBH SYDs Hvidovre-afdeling før, og udtrykte, at han var glad for at komme igen. ”Det var en god og livlig debat”. Serdal Benli fra SF var imponeret over eleverne. ”Eleverne kom med relevante spørgsmål. Og det var fedt at mærke deres interesse og passion”. Rektor Peter Zinckernagel var også meget tilfreds med dagens debat. "Det var en fed debat. Jeg er super stolt af vores elever. De stillede nogle gode spørgsmål, der gav udtryk for deres bekymringer".

Rektor Peter Zinckernagel var tilfreds med dagens debat. "Jeg er super stolt af vores elever. De stillede nogle gode spørgsmål, der gav udtryk for deres bekymringer"