Skolens HF sport-elever lærer folkeskoleelever om bevægelse og motion gennem leg

19.12.2018

Onsdag den 19. december var folkeskoleelever fra Kirsebærhaven Skolen inviteret til jule-idrætsdag. HF-sport’erne skulle stå for al undervisningen af eleverne, der kom fra 5. og 6. klasse. De 92 skolebørn skulle skiftevis forbi fem idræts-poster og prøve nye lege og tilgange til motion. Det var HF-sportklassen, der havde inviteret folkeskoleeleverne forbi. De ville videreformidle nogle af de nye lege og motionstilgange, som de afprøvede på deres højskoleophold på Gerlev idrætshøjskole.

De unge bliver rollemodeller, og det er med til at give dem selvtillid og større tro på sig selv, samtidig med at det giver dem rigtig meget, at de selv skal være ansvarlige for at stå for undervisningen og give børnene en god oplevelse - fortæller Søren, projektleder på HF Sport

HF-sporteleverne bliver rollemodeller

Søren Sigvard, der er projektleder på HF Sport og underviser i idræt og historie, fortæller, at han med undervisningsforløbet gerne ville vise sine elever, hvad man får ud af at lære fra sig. ”De unge bliver rollemodeller, og det er med til at give dem selvtillid og større tro på sig selv, samtidig med at det giver dem rigtig meget, at de selv skal være ansvarlige for at stå for undervisningen og give børnene en god oplevelse", fortæller Søren.

Det med at tage ansvar for sig selv og bidrage til fællesskabet er noget KBH SYD arbejder meget med i undervisningen i alle fag. Det er en del af skolen fokus på medborgerskab.

Skolebørnene sprudler, når de leger og bevæger sig

Jule-idrætsdagen var en stor succes. Malene, der underviser 6. klasse på Kirsebærhaven Skolen forklarede at flere at hendes elever havde været skeptiske før de kom, men at det ændrede sig fuldstændig, da de mødte HF-sport-eleverne og kom i gang med posterne, så sprudlede de og gav den gas på banen. ”Jeg synes, det var tydeligt, at mine elever så op til HF’erne, der underviste dem,” siger Malene. Gunvor, der underviser 5. klasse, var også meget begejstret: ” Det er rigtig godt og vigtigt for min klasse at få sådan nogle dage her. Det styrker klassens sammenfold. Og det er dejligt at se at nogle af mine elever virkelig stråler her, mere end de gør i klassen, når de fx sidder med matematikbøgerne.” Eleverne fra Kirsebærhaven Skolen var også glade for arrangementet. ”Det var vildt hårdt, men rigtig sjovt. Jeg vil bare vinde, også selvom det jo egentlig bare handlede om at være med”, fortalte en stakåndet 6. klasses-pige, på vej fra den ene post til den anden.

Sport og motion skal være sjovt og legende

For KBH SYDs elever var det også en rigtig god oplevelse. De oplevede, at det kunne være svært at få gang i eleverne, når de skulle i gang med en ny post, men så snart skolebørnene kom i gang, så var de faktisk klar til mere leg, og de havde ikke lyst til at stoppe, da tiden var gået.

Alexander, der er HF-sportelev syntes det var fedt at lære fra sig på den her måde. Han forklarede, at det handler om ”at gøre sport sjovt og gøre det mere til en leg. For at gøre det putter vi regler på undervejs. Det giver en anden tilgang til sport og gør at alle kan være med.” Flere af HF-sporterne oplevede, at det var fedt at se eleverne blive løsnet op, grine og lege. Det eneste det var en udfordring var at få børnene til at høre efter, når de skulle have nye instrukser at vide. Det grinede lærer Søren lidt af: ”så ved I jo hvordan jeg nogle gange har det i undervisningen”.

Læs mere om den 2-årige HF Sport her