Severin drømmer om at blive så god til dansk, at han kan arbejde som læge igen

11.03.2019

Severin øver sit danske hver dag ved at læse aviser. “Jeg føler mig forberedt til danskprøven nu, efter at jeg er blevet færdig med trin 4 på FVU. Jeg læser hele tiden for at øve mit danske. Jeg synes, at jeg er blevet meget bedre siden sidst" fortæller Severin

Severin er 46 år og oprindeligt fra DR Congo. Han er egentlig uddannet læge med speciale i mave-tarmkirurgi, men han kan først komme til at arbejde som læge, når han har lært dansk. Derfor gik han først på sprogskole og har efterfølgende taget FVU (Forberedende voksenuddannelse) trin 2-4 her på KBH SYD. FVU trin 4 bestod han her i december 2018. 

“Jeg starter på en måde forfra" fortæller Severin. "Og det har været psykisk hårdt." Før Severin kom på sprogskole, boede han 5 år på et asylcenter. Det var en svær tid, hvor han gik helt ned psykisk, fortæller han. Derfor skulle han først have overskuddet tilbage igen, før han kunne tage hul på det danske sprog.

Severin taler både flydende fransk og spansk, og klarer sig også rigtig godt på skriftlig dansk. "Det er specielt den dansk udtale, jeg har svært ved. Og jeg har haft svært ved at øve mig i hverdagen, for jeg bor alene. Jeg skal finde folk, jeg kan snakke med og øve mit danske”, fortæller Severin. Derfor er det godt, at han nu skal starte i praktik i lufthavnen, hvor han kan øvet sit danske endnu mere. 

Severin har et klart mål nu. Han skal bestå "Prøve i dansk 3". Den er den dansk-prøve, som udlændinge med videregående uddannelser skal tage, for at kunne læse videre eller bruge deres uddannelse i Danmark. "Jeg har prøvet at tage "Prøve i dansk 3" to gange før, men var ikke god nok. Nu vil jeg prøve igen her i maj-måned. Den her prøve er vigtig for mig, for den kan give mig adgang til en faglig prøve, så kan jeg måske komme til at arbejde som læge igen," fortæller Severin. "Jeg savner at arbejde som læge." Når de to prøver er overstået skal Severin have vurderet sit studieprogram fra universitet og have søgt ny lægeautorisation. Severin satser på, at det bare er et spørgsmål om tid.

“Jeg føler mig forberedt til danskprøven nu, efter at jeg er blevet færdig med trin 4 på FVU. Jeg læser hele tiden for at øve mit danske. Jeg synes, at jeg er blevet meget bedre siden sidst," fortæller Severin