Selay Gedik: Jeg vil være et forbillede for min datter

01.11.2017
Ifølge Selay er ”HF en chance for alle. Jeg taler tit med folk, der siger ’aiij det er for sent at starte nu’, men det er aldrig for sent, man kan altid starte med en HF og så bygge videre på den".

Selay Gedik: Jeg vil være et forbillede for min datter

”Da jeg blev mor, så ville jeg have en akademisk uddannelse”. Ordene kommer fra Selay Gedik. Selay blev aldrig færdig med gymnasiet, men droppede ud midt i 2. g. Hun begyndte at arbejde og tjene gode penge. Livet var sjovt, og Selay fik kørekort og bil og var meget ude at rejse. Efter nogle år på den måde tog hun en uddannelse som kosmetolog, fordi den tog kun 1½ år, og det var til at overskue. Selay blev gravid og fik sin datter som 24-årig. Men så skete der noget. ”Det at blive mor ændrede mange ting for mig”, siger Selay, der nu er 33. Pludselig blev hendes barndomsdrøm om en karriere som jurist vækket inde i hende. ”Jura har været min drøm siden jeg var 9 år gammel, jeg så alle de amerikanske advokat-serier i TV og blev meget inspireret til selv at blive jurist. Det med at være inde i en retssal og procedere, det synes jeg er meget nobelt”, fortæller Selay.

HF-enkeltfag blev billetten ind til Universitetet

”Da min datter blev 1 år gammel og skulle starte i institution, så besluttede jeg mig for at starte på HF-enkeltfag for derefter at være klar til at søge ind på jura”, fortæller Selay. Hun tog en samtale med en af skolens vejledere, og vejlederen foreslår Selay at udnytte de muligheder, der ligger i HF-enkeltfagsstrukturen, som gør, at Selay kunnen strække HF’en over 3 år i stedet for de sædvanlige 2 år, for det ville være for hårdt, når man som Selay er alene med et lille barn.

Alt gik efter planen og Selay afsluttede sin HF på 3 år, så i sommeren 2012 stod hun med sit studenterbevis med et imponerende gennemsnit på 12,6, i hånden og var klar til at søge ind på Jura. ”HF’en blev min billet ind på universitetet, og jeg var pludselig blevet meget klar til uddannelse, jeg var mere seriøs og målrettet end mine klassekammerater, måske fordi jeg var mor og havde et større ansvar. Mit sociale liv blev sat på stand-by, men til gengæld kunne jeg læse hver aften, når min datter var lagt i seng. Jeg behøvede ikke at ærgre mig over ikke at kunne feste eller tage med i byen, for jeg havde jo min datter, så jeg skulle være hjemme hver aften.”

Fedt at de andre også var ’gamle’

Selay trivedes rigtig godt med HF-enkeltfagslivet. ”Det var en fed oplevelse for mig at læse HF-enkeltfag, fordi man sidder i forskellige klasser (hold) i løbet af dagen, så jeg lærte en masse forskellige folk at kende på tværs af klasserne. Det gjorde det spændende og fedt. Der var jo folk i 40’erne og 50’erne, den ældste i en af klasserne var 57, og der var folk med forskellige andre uddannelser med sig og der var også andre end mig, der allerede havde børn. Det er det fede ved HF. Det er en chance for alle”, fortæller Selay.

Det er aldrig for sent at komme i gang

Nu er Selay 33 og læser erhvervsjura på kandidat-niveau på CBS. Planen er at tage uddannelsen i ét stræk på 5 år. ”Jeg er sikker på, at jeg har valgt den rigtige uddannelse, men jeg brugte bare lidt længere tid end andre på at komme i gang.” Selays forældre kommer fra Tyrkiet og ingen af dem er akademikere, så Selay bliver den første akademiker i familien. ”Min store drøm er at komme til udlandet og arbejde som jurist i et andet land. Og så håber jeg, at min datter lærer, at intet skal stoppe hende i at blive det, hun vil. Hun er 9 år nu, og siger at hun gerne vil være jurist lige som sin mor eller arkitekt. Det gør mig stolt”.

Selay er taknemmelig for uddannelsessystemet, der er så fleksibelt at det kan kombineres med ens private liv. Ifølge hende er ”HF en chance for alle. Jeg taler tit med folk, der siger ’aiij det er for sent at starte nu’, men det er aldrig for sent, man kan altid starte med en HF og så bygge videre på den. Da jeg læste HF-enkeltfag kunne jeg mærke, at dem der var ældre også ofte var dem, der opførte sig mest seriøst i timerne. Alderen gav noget modenhed, som er en fordel.”

Selay synes, det er vigtigt at være med til at skubbe andre til at tage en uddannelse, selvom de er oppe i alderen. ”Det er aldrig for sent, man skal ikke tøve ét sekund, man skal bare i gang og give den gas. Og HF er den bedste måde at komme i gang på. Det vil jeg helt klart anbefale. Uddannelse er vejen frem og det skal aldrig være alderen, der skal være undskyldningen for ikke at komme i gang.”

Selay sammen med sin datter, da hun blev bachelor på CBS i sommer med et flot 10-tal.