Ordblindecafeer blev en succes i denne uge

06.10.2017
”Det er alle typer der kommer til sådan et arrangement. Både gamle og unge og familier med børn. Det er både folk som gerne vil have hjælp til at få en bedre karakter til eksamen, og folk som gerne vil blive bedre til at læse for at kunne klare hverdagsopgaverne nemmere. Der er også mange, der kommer for at høre, hvad ordblindhed er, selvom de selv er ordblinde.”

Ordblindecafe en succes både på Amager og i Hvidovre

På det hyggelige Tårnby bibliotek begyndte der allerede at komme folk til vores ordblinde-cafe inden kl. 17, hvor vi skulle starte, for at få råd og vejledning i forbindelse med deres ordblindhed. Vores ordblindelærere Torgunn, Trine, Kristine, Sanne og Pernille fik travlt både på Tårnby bibliotek og på Hvidovre Hovebibliotek i deres ordblinde-cafeer i denne uge.

Kristine fortæller, at ”det er alle typer der kommer til sådan et arrangement. Både gamle og unge og familier med børn. Det er både folk som gerne vil have hjælp til at få en bedre karakter til eksamen, og folk som gerne vil blive bedre til at læse for at kunne klare hverdagsopgaverne nemmere. Der er også mange, der kommer for at høre, hvad ordblindhed er, selvom de selv er ordblinde.”

Det er ca. 3-7% af Danmarks befolkning er ordblinde, og der er masser af behov for mere oplysning om ordblindhed. Kristine fortæller, at ”nogle er flove over at være ordblinde, men blandt de yngre generationer har folk et mere afslappet forhold til at være ordblind, måske er man mere vant til at nogle er ordblinde, fordi kenskabet er blevet mere udbredt. I de ældre generationer blev ordblindhed forbundet med dumhed.”

For Kristine er det vigtigt at understrege, at ”der er ingen sammenhæng mellem at være ordblind og mindre intelligent!”

Teknologiske hjælpemidler til ordblinde

”I dag er der mange teknologiske muligheder til hjælp til sin ordblindhed, de fleste går med hjælpen lige i lommen på deres Iphone eller smartphone uden at vide det” fortæller KBH SYD’s leder af ordblindeundervisning Torgunn Poulsen. Hun fortæller, at der ”eksempelvis er en funktion på Iphonen, der oplæser enhver tekst, og der er også funktion, som laver tale om til tekst der giver mulighed for at indtale sine sms’er eller andre beskeder.

Ordblindeundervisning vs. almindelig undervisning

Ordblindeundervisning adskiller sig fra almindelig undervisning på nogle udvalgte punkter. Der er først og fremmest små hold, så der ikke er så mange mennesker og uro i klasserne. I ordblindeundervisning arbejder man også uden et pensum eller eksamensprøver, og man arbejder med lige præcis dét, man selv har svært ved. Lærerne i ordblindeundervisning tager altid udgangspunkt i det eleven i forvejen er god til. Torgunn fortæller, at ”ordblindelærerne altid underviser i de forskellige hjælpemidler, for der findes en række gratis hjælpermidler og så er der selvfølgelig nogle, man skal betale for.”

På KBH SYD er ordblindeundervisning gratis og hjælpermidlerne er gratis. Alle kan komme til en gratis ordblinde-test på KBH SYD.