"Når du læser, så gør det": Gode råd fra sommerens højeste studentersnit

22.08.2019
Få gode studieråd fra sommerens højeste studentersnit!

Nye mennesker, nye skemaer og nye udfordringer: Det kan være svært at starte på en uddannelse. Derfor har vi spurgt kursisten bag sommerens højeste gennemsnit om gode råd til vores nye kursister.

Sidste sommer fik 27-årige Jan Pedersen sit HF-eksamensbevis i hånden. Et rigtigt flot et af slagsen endda: en masse 12-taller og et enkelt 10-tal betyder, at Jans snit er det højeste på hele KBH SYD. 

Men Jan mener selv, han har haft en rolig tid på KBH SYD. Han har haft tid til venner, kæreste og fritidsaktiviteter, og det skyldes blandt andet, at Jan er god til at være fokuseret, når det er krævet af ham. Og det råd vil han gerne give videre til de nye kursister på skolen. 

“Når jeg sidder og læser, så læser jeg. Jeg sidder ikke og kigger på Facebook. Jeg har et indtryk af, at der er mange, der siger, de har læst tre timer, men 70 procent af deres opmærksomhed har været rettet mod Facebook”, fortæller Jan.

Og når holdkammerater har spurgt ham om nøglen til de gode karakterer, er det også netop det med at holde fokus, han har givet videre. 

“Når jeg sidder og læser, så læser jeg. Jeg sidder ikke og kigger på Facebook. Jeg har et indtryk af, at der er mange, der siger, de har læst tre timer, men 70 procent af deres opmærksomhed har været rettet mod Facebook”, fortæller Jan.

Jans fem gode råd til dig, der studerer: 

 1. Fokuser!
  Når du endelig læser, så gør det. Fokusér, og få det overstået - så kan du tjekke Facebook senere.
 2. Kæmp for din drøm
  Hvis du virkelig har en drømmeuddannelse, du ved, betyder meget for din fremtid - så prioriter skolen i de her år, så du kan komme ind. Det er surt at gå glip af sin drøm, fordi man ikke tog sit studie alvorligt.
 3. Mød op - og vær der!
  Mød op til timerne! Og vær koncentreret, når du gør. Du har valgt at læse en uddannelse af en grund.
 4. Brug lidt ekstra energi
  Sørg for hele tiden at være med i dine fag i stedet for kun at opfylde minimumskravet. Hvis der er noget, du har svært ved, så brug ekstra energi på at læse mere om emnet. 
 5. Tag ansvar for dit fravær
  Hvis du ikke kan være der, så sørg for at læse op på det, du misser.

Fokus har ført til forsikringsmatematik
Jans baggrund er sat sammen af et afbrudt HTX-forløb, mislykkede planer om militæret og et grundforløb som elektronikfagteknikker, og selvom det stikker lidt i øst og vest, så har fællesnævneren været Jans passion for matematikken. 

Drømmen om at komme til at arbejde med det område har drevet det langt for ham. Natten mellem den 25. og 26. jul 2019 fik Jan sammen med 65.714 andre ansøgere den gode nyhed, at han var kommet ind på en videregående uddannelse. Og for Jan blev det drømmeuddannelsen på Københavns Universitet, en bachelor i forsikringsmatematik.

“Man skal lave risikovurderinger, hvor man regner ud, hvor dyr en forsikring skal være. Den vurdering skal være meget præcis, for som selskab er man jo interesseret i den laveste mulige pris for at kunne konkurrere mod de andre selskaber”, forklarer Jan, der er glad for, at det er matematikken, der kommer til at fylde.