Modige elever i debat med 5 politikere

17.11.2017
Alle 5 politikere var imponerede over vores modige elever. ”Vi politikere kan lære en masse af jer, for I har jo medborgerskab på skemaet”, sagde Annika Smith fra Socialistisk Folkeparti. Jens Kindberg fra De Konservative var også imponeret over elevernes engagement og mod "det var helt suverænt at møde elever med stærke holdninger, der tør at række hånden op og kæfte op. Det er meget berigende som politiker."

Elev-spørgsmål fik tårerne frem og sindene i kog - og viste på bedste vis, hvad offentlig debat kan

Efter en ophedet debat om kriminalitet, hårdere fængselsstraffe, rockere og bandekonflikt, hvor folk hujede og klappede, råbte uden at havde fået ordet og afbrød hinanden, kom der mere ro og orden over resten af debatten. Rektor Peter Zinckernagel tog ordet fra ordstyreren et øjeblik og mindede alle om præmisserne for en konstruktiv og seriøs debat.

Rektor måtte bringe ro og orden i debatten

Peter lovede, at lærerne efter debatten ville give tid i undervisningen til, at der kunne debatteres videre ude i klasserne, og han opfordrede alle klasserne til at gøre det. Til at benytte sig af den ret, vi har i vores demokratiske samfund til at komme i endnu mere dialog med politikerne og dermed få indflydelse. ”Vi har startet en dialog med beslutningstagerne her i rummet i dag, men den blev ikke færdig, nu har I til gengæld en oplagt mulighed for at få hørt jeres kommentarer og forslag eller få svar på de spørgsmål I ikke fik svar på her. Når I kommer ud i klasserne, så diskuter videre og skriv en samlet mail til en eller flere af de her 5 politikere. De lover at svare.” Alle 5 politikere nikkede og sagde ”ja, vi lover at svare.”

Modig elev fik store klapsalver

Den politiske debat på HF & VUC København fik både sindene i kog og tårerne frem. Midt i debatten, hvor fem politikere fra hver deres parti var bedt om bl.a. at snakke om bandekriminalitet, fik en elev mikrofonen. Hun fik med besvær fremsagt, hvad hun havde på hjerte:

”For mig er det sådan, at der i Danmark mangler en funktion i samfundet eller i uddannelsessystemet, der forstår hvor vi hver især kommer fra. Altså som forstår, at vi har forskellige vaner, kulturer og religioner. Mit spørgsmål er, hvordan uddanner vi folk i at forstå hinanden, hvor vi kommer fra og hvad vi kan lære af hinanden?” Stemmen knækkede og tårerne klemte sig på. Hele salen blev pludselig stille, mens alle i respekt ventede på, at hun samlede sig til at få hele spørgsmålet sagt i mikrofonen. Men hun mærkede med det samme støtte fra alle, der var til stede. ”Det er helt ok. Kom nu, du kan godt” lød det opmuntrende fra forskellige steder i salen. Og klapsalver fulgte.

Politikerne beundrede skolens fokus på debat og medborgerskab

Fanny Broholm fra Alternativet rejste sig op og roste eleven for hendes mod og samtidig roste hun undervisningen på KBH SYD. ”Det er så sejt, at I gør sådan noget her som en politikerdebat her på skolen. Statistikken viser, at ca. halvdelen af kvinderne i Danmark ikke tør at debattere. Derfor er det så fantastisk at I gør det her på skolen. Bliv ved med at debattere. Og gør det også derhjemme, med vennerne og med os politikere. Det er så vigtigt, at I gør det. Når du tør at stille dig op og sige noget i den her store forsamling, selvom det tydeligvis var svært for dig, så er der også andre der tør”.

”Vi politikere kan lære en masse af jer, for I har jo medborgerskab på skemaet”, sagde Annika Smith fra Socialistisk Folkeparti. Jens Kindberg fra De Konservative var også imponeret over elevernes engagement og mod "det var helt suverænt at møde elever med stærke holdninger, der tør at række hånden op og kæfte op. Det er meget berigende som politiker."

I forbindelse med Kommunalvalget på tirsdag havde KBH SYD besøg af 5 politikere fra forskellige partier i dag. Det var Jens-Kristian Lütken fra Venstre, Karen Melchior fra Det Radikale Venstre, Fanny Broholm fra Alternativet, Jens Kindberg fra Det Konservative Folkeparti og Annika Smith fra Socialistisk Folkeparti. De skulle bl.a. debattere retspolitik (heriblandt bandekriminalitet og tryghed), unge i København (heriblandt hjemløse, ungdomsboliger og SU) og transport (heriblandt grønnere trafik og offentlig transport). Det var eleverne på skolen, der selv havde valgt emnerne.

Info om KV17: Alle, som har boet i DK i mindst 3 år, har stemmeret ved lokale valg, dvs. både kommune- og regionsvalg på tirsdag. Mange ved slet ikke, at de har stemmeret. Det gælder også, selv om man ikke har modtaget et valgkort.