KBH SYDs store hjørnetelt var fyldt og summede af aktivitet på Ungdommens Folkemøde

12.09.2018

600 elever og deres lærere fra KBH SYD var til stede ved Ungdommens Folkemøde 2018, der blev afholdt torsdag og fredag i sidste uge. Det var en kæmpe succes. KBH SYDs store hjørnetelt var fyldt og summede af aktiviteter.

Uddannelse handler om to ting: Om studieparathed og om medborgerskab. Eleverne skal få evnen til og erfaringen med at præge den verden, vi alle lever i. Og det er det, eleverne øver sig i på ungdommens folkemødet. Sådan at de lærer, hvordan de får indflydelse
- Rektor Peter Zinckernagel

Tæt pakket program

Det var et tæt pakket program, lærere og elever i fællesskab havde sat sammen. Det overordnede tema for standen på Ungdommens Folkemøde var ”Bland dig!” og det var det, eleverne gjorde i løbet af de to dage. De gik rundt på folkemødet, interviewede andre deltagere og deltog i debatter, både i egen stand og i andre stande. På KBH SYDs egen stand stod eleverne selv for programmet, der bestod af workshops, debatter, dialogmøder, quizzer og events. 

Signe, der læser Vinter-HF, synes, at "det er fedt at være med til ungdommens folkemøde", og hun fortsætter: "Vi får jo mulighed for at snakke med ledelsen, og vi bliver tvunget til at tage stilling til, hvordan vi synes at vores egen skole skal være, og folkemødet får os også til at reflektere over, hvordan samfundet skal være. Fx hvordan sundhedssektoren eller uddannelses-sektoren skal være. Og bare generelt, hvordan vi synes, at Danmark skal fungere".

KBH SYDs store hjørnestand var fyldt med aktivitet fra kl 9 til 15 begge dage. Nogle elever rappede deres holdning sammen med Rapolitics, andre svarede på dilemmaer fra publikum, nogle var med til et plogging-event, som handler om at passe på lokalsamfundet og miljøet ved at samle skrald op, og andre igen deltog i ledelses-dialog-møder, hvor de fik luftet deres holdninger og ideer overfor skolens ledelse. Der var også workshops om bæredygtighed, om hvordan du skriver gode debatindlæg, og om hvordan du blander dig, hvis du oplever noget i det offentlig rum, som du ikke kan stå inde for. Alle, elever som lærere, var travlt engagerede.

Eleverne lærer at få indflydelse

Alle skolens HF-eleverne blev trukket ud af klasselokalerne og til Folkemødet i Valbyparken for at arbejde med demokrati og aktiv deltagelse. For, som rektor Peter Zinckernagel sagde på folkemødet ”uddannelse handler om to ting: Om studieparathed og om medborgerskab. Eleverne skal få evnen til og erfaringen med at præge den verden, vi alle lever i. Og det er det, eleverne øver sig i på folkemødet. De lærer, hvordan de får indflydelse.”

Blander sig på mange måder

Det var vigtigt for lærerne, der har stod for KBH SYDs deltagelse på årets Ungdommens Folkemøde, at eleverne kom hele vejen omkring det: "at blande sig!". Og at de fik en forståelse af, at man kan være aktive borgere i et demokratisk samfund på mange måder. Det handlede altså både om at være aktivt deltagende i samfundet, og om at få viden, og om at bruge den viden, man får.  

”Når eleverne starter her på skolen, så er de færreste fx bevidste om genbrug og bæredygtighed," forklarer Trine Jørgensen, der underviser i kemi." Og hvis man ikke ved noget om det, så er det svært at gøre noget ved det. Derfor har vi fx i den ene workshop fokuseret på at gøre eleverne bevidste om, hvad der forårsager klimaforandringer, og på hvor relativt nemt, man kan leve mere bæredygtigt. Den nye bevidsthed, kan vi se frugter af her på folkemødet. Jeg er meget stolt af eleverne,” sagde Trine.

Lotte Hansen, der underviser i samfundsfag, mener, at det er vigtigt, at "alting ikke skal handle om eksamener og fagbegreber, for eleverne får meget viden ud af at være med på Ungdommens Folkemøde, fordi de får lov til at se og mærke demokratiet i praksis." 

Rektor Peter Zinckernagel planlægger allerede med, at KBH SYD deltager på Ungdommens Folkemøde igen næste år med egen stand og aktiviteter.

Xhenete og Signe stille spørgsmål til ledelsen
GymnasieSkolens video om KBH SYDs deltagelse på UFM.