KBH SYD flytter fra Sneserevej, men det amagerkanske blod flyder fortsat i skolens årer

13.08.2020

HF & VUC København Syd er dybt forbundet til det amagerkanske lokalsamfund og har både kunne kalde Hornevej og Sneserevej for hjem gennem årene, men skolen er vokset ud af Tårnby Skole og flytter nu til Amager Strandvej 390.

På hjørnet af Sneserevej og Englandsvej kan du finde mindestenen for den gamle Tårnby Skole. Stenen blev sat op som en påmindelse om Tårnbys kollektive lokalkærlighed til den gamle folkeskole, hvis historie HF & VUC KBH SYD har fået lov til skrive sig ind i, i over 30 år. Nu flytter KBH SYD fra Sneserevej til Amager Strand, men lokalånden vil fortsat være dybt rodfæstet i HF & VUC-skolen.

“Her Tårnby Skole lå - tænk af og til derpå. 1819 - 1986”, står der på mindestenen på Sneserevej.

En lille skole, hvor elever og lærere kender hinanden

“Det har jo været en enormt lokalt forankret skole - det er tit sådan, at jeg først har undervist moren og så efterfølgende både børnene og kusinerne”.

Sådan lyder det fra underviser Nina Bisgaard, som med undtagelse af et par små afstikkere har været ansat på skolen siden 1988:

“Det har jo altid være en lille skole, hvor elever og lærere har kendt hinanden super godt, og det giver et godt miljø”, siger Nina Bisgaard.

Det er blandt andet det gode miljø, som har betydet, at skolen de sidste år er vokset, og nu har brug for et nyt sted at være. Og den store drøm er at kunne favne alle de unge og voksne amagerkanere, som ønsker en uddannelse. 

Sådan så Tårnby Skole ud i 1980 - seks år inden KBH SYD flyttede ind i skolens gamle bygninger. Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv, B4244

Cigaretrøg og smalle gange på Hornevej 1

KBH SYD har i mange år været en del af uddannelsesudbuddet på Amager, men Sneserevej er ikke skolens første adresse. Før skolen hed KBH SYD, havde den hjemme på Hornevej 1, lidt på Tårnby Gymnasium og rundt omkring i lokalområdet.

Det kan Jens Akhøj huske - han har været matematiklærer på KBH SYD siden 1980, og har altså været ansat på skolen i omtrent 40 år:

“Det var en helt anden skole, da vi holdt til på Hornevej”, fortæller han og husker tilbage på dengang, hvor skolen var en kontorbygning med lange smalle gange:

“I pauserne sad kursisterne på tværs af gangene, så når man skulle igennem, skulle man ligesom hoppe over deres ben - og når man gjorde det, hoppede man så lige op i den cigaretrøg, som fyldte skolen”, smiler han og tilføjer:

“Det kan godt være, det ikke helt var sådan, det var, men sådan husker jeg det virkelig”.

Siden da er der sket meget - med både rygelov og skole, og i 1986 rykkede skolen ind på den gamle folkeskole på Sneserevej 10.

“Vi var meget glade for at flytte ind på Tårnby Skole. Det blev set som et kæmpe fremskridt”, fortæller Jens Akhøj. 

Tårnby Skole var en gave 

Selvom der i Tårnby havde været stor sorg over nedlukningen af Tårnby Skole i 1986 blev HF & VUC KBH SYD, som skolen senere kom til at hedde, hurtigt en del af lokalområdet. Og det, at skolen fysisk lå i bygningen, der havde huset en stor del af borgerne i folkeskoletiden, blev en stor gave for KBH SYD:

“Det med at lægge en HF & VUC i en gammel folkeskole, det brød nok gennem nogle af barriererne, der kan stå i vejen for det at tage en uddannelse - fordi alle havde et forhold til skolen. Det blev et symbol på, at undervisning var noget for alle”, fortæller Nina Bisgaard.

Nina tilføjer, at skolen fik en større bredde i sit elevoptag i de år.

Vil favne hele Amager

Netop bredden i skolens optag er årsag til, at KBH SYD må forlade de vante rammer på Sneserevej 10 og rykke til Amager Strandvej 390:

"Vi vil gerne have, at skolen ligger bedst muligt for flest muligt af vores elever på Amager, med håb om at endnu flere får let til deres uddannelse", fortæller rektor Peter Zinckernagel

”Vi vil lave den bedst mulige skole, og med den nuværende skolebygning ville det betyde, at der skulle laves rigtig meget ved den. Det betyder også, at vi foretrækker den bedste beliggenhed i forhold til vores elever. Ved Kastrup Metrostation vil der være langt bedre muligheder for offentlig transport til skolen end der, hvor vi ligger i dag”, siger rektor Zinckernagel.

De fleste amagerkanere kan nemlig have svært ved at komme til den gamle beliggenhed, hvor regionaltoget kører til - i modsætning til den nye skoles beliggenhed, hvor det er nemt at komme til via både tog, bus og metro.

Lige præcis tilgængelighed kan have en stor betydning for borgernes beslutning om at tage en uddannelse i ungdoms- og voksenårene, og drømmen for HF & VUC København Syd er at tilbyde uddannelse til så mange som muligt.

Tårnby Kommune er gennem årene blevet en bestandig del af skolens DNA, og det er derfor glædeligt, at KBH SYD ikke flytter fra Tårnby Kommune. Af en grund er det det også meget passende, Tårnbys borgmester, Allan S. Andersen, som klipper den røde snor og helt officielt åbner Amagers nyeste uddannelsestilbud den 21. august.