KBH SYD elever sætter dagsordenen på DR Nyheder

12.09.2019

I forbindelse med Ungdommens Folkemøde deltog en gruppe elever sammen med samfundsfagslærer Lotte Hansen i et forløb med DR Nyheder. Det ledte til gode oplevelser, spændende diskussioner og læring for begge parter. 

I samfundsfag har KBH SYD-eleverne sammen med DR været med til at sætte dagsordenen på flere af Danmarks Radios sociale mediekanaler på Ungdommens Folkemøde. Før Folkemødet deltog eleverne i en workshop med DR Nyheders ungeredaktions projekt “Nyhedsnetværket”, og sammen med journalisterne valgte eleverne at lave en nyhed under temaet “Diskrimination og forskelsbehandling”.


Eleverne lavede nyhed om racediskrimination
I forbindelse med KBH SYD’s deltagelse i Ungdommens Folkemøde fik eleverne rig mulighed for at være medskabere af nyheder, som udsprang af deres egen virkelighed. Temaer som frihed, perfekthedskultur og gratis skolegang blev diskuteret, men det var emnet racediskrimination, som de unge fandt mest presserende at beskæftige sig med på folkemødet. Baggrunden for interessen udsprang af, at flere af eleverne med anden etnisk baggrund oplever en forskelsbehandling - eksempelvis mener de, at de oftere bliver stoppet af politiet end de etniske danskere, når de kører bil. 

På folkemødet fik eleverne en kort indføring i presseetik og journalistiske overvejelser, og blev derefter sendt ud på pladsen for at interviewe relevante kilder til emnet.

“Jeg skulle spørge en masse unge, om de var blevet stoppet af politiet, og om de havde indtryk af, at der var blevet gjort forskelsbehandling”, siger eleven, Yousra, om oplevelsen.

Samfundsfagslærer Lotte Hansen er stolt over hendes elever og deres samarbejde med DR Nyheder:

“Det er da fedt, at eleverne er med til at gøre de professionelle journalister opmærksom på, at der er emner, som de burde tage mere op i medierne. Jeg synes, det var modigt af dem at sige til journalisterne, at emnet racediskrimination skal have mere opmærksomhed.”

"Jeg synes, det var modigt af dem at sige til journalisterne, at emnet racediskrimination skal have meget mere opmærksomhed", siger underviser Lotte Hansen.

DR journalist: “Fedt at tale med en mere mangfoldig målgruppe”

Resultatet blev en nyhed til DR Nyhedernes chatrobot, som leverer nyheder til Facebook-brugere gennem Messenger-appen, samt en nyhed til DR Nyheders Snapchat-bruger. Og måske endnu vigtigere: værdifuld læring for både HF-eleverne og journalisterne fra DR Nyhedernes ungeredaktion.

“Når man er i skole, sidder man bare ned og lytter, men her har vi været ude og i gang. Vi har talt med andre og diskuteret med hinanden, og det har bare været vildt fedt”, fortæller Yousra. 

Og også DR’s redaktion tager noget med hjem. Nyhedsnetværket er et projekt skabt af DR Nyheders ungeredaktion med det formål at komme tættere på de 15-25-årige, og mødet med KBH SYD-eleverne har gjort journalisterne klogere på de unge:

“Dem, vi normalt har kontakt med gennem Nyhedsnetværket, er typisk de hvide danskere, så det har været fedt at tale med en mere mangfoldig elevgruppe”, siger DR journalist Lasse Winther, og tilføjer:

“KBH SYD-eleverne har fokuseret meget på emnet diskrimination, og det viser jo, at der er et behov for at løfte det emnefelt mere. Så det, vi hører fra eleverne, er helt sikkert noget, vi kommer til at tage med hjem på redaktionen”.