Katja og Mie på barrikaderne: ”Vi vil have et samfund baseret på tillid – og ikke på overvågning”

08.03.2019
Katja og Mie har kontaktet Ritzau, lokalaviser og elevorganisationerne DGS, LH, EEO og det resulterede i en elev-aktion foran Undervisningsministeriet i går. De to ihærdige elever har også skrevet til politikerne og spurgt, hvor de står i denne her sag.

Det strider imod Grundloven

”Vi tjekkede i Grundloven for at se, om det var lovligt at installere privat overvågning på folks personlige ejendele – det er det ikke”, fortæller Katja. Derfor er Katja og Mie fra HF Samf-linjen på Amager-afdelingen, gået på barrikaderne imod Den Digitale Prøvevagt.

Katja og Mie har kontaktet Ritzau, lokalaviser og elevorganisationerne DGS, LH, EEO og det resulterede i en elev-aktion foran Undervisningsministeriet i går. De to ihærdige elever har også skrevet til politikerne og spurgt, hvor de står i denne her sag. ”Og så fik vi en rigtig sur mail fra Merete Riisager i går, hun skriver til os, at hun synes, at vi opfordrer til snyd, og vi synes ikke, at hun lytter til os”. Nu håber Katja og Mie at komme med i en snak med Undervisningsministeriet. Men Katja og Mie synes, at det er på tide at snakke om, hvordan vi får skabt et samfund baseret på tillid, hvor man lytter til hinanden, og ikke et samfund baseret på overvågning og mistillid.”

Vi fik vi en rigtig sur mail fra Merete Riisager i går.
- Katja og Mie læser mailen fra undervisningsminister Merete Risager

Katja og Mie har to konstruktive forslag til gode løsninger, for de accepterer fuldt ud, at eksamener skal være overvågede situationer, fordi det er test-situationer, men de er modstandere af, at der installeres et usikkert overvågningsprogram på deres private computere. Det skaber for meget utryghed, synes de.  ”Enten skal programmet bortskaffes igen og der indføres flere prøvevagter, der går rundt mellem eleverne til eksamenerne og tjekker om der er nogle der snyder. Eller at skolerne stiller computere til rådighed for eleverne, for vi går gerne til eksamen med Den Digitale prøvevagt installeret på computeren, det skal bare ikke være på vores private computere”, siger Katja. Det vigtigste for Katja og Mie er, at finde en løsning, hvor der værnes om elevernes rettigheder til privatliv og herunder deres ret til databeskyttelse.

Der er andre elever på skole, der ligesom Katja og Mie er modstandere af Den Digitale Prøvevagt. Ved terminsprøven i går på Amager mødte kun ca. 20 elever op, og der skulle have været ca. 80 elever.

Katja og Mie er nu medlemmer af Facebook-gruppen ’Ikke på min computer’, hvor elevernes organisationer har slået sig sammen om modstanden mod Den Digitale prøvevagt: https://www.facebook.com/events/624527911318832/

Artiklen i Amagerbladet: https://minby.dk/2019/03/06/108829/vuc-elever-boykotter-terminsproeve-nej-tak-til-digital-eksamensvagt/

Samfundsklassen på HF har fokus på demokrati og handlekraft og på hvordan man blander sig i de offentlige debatter. Læs mere om Samf-linjen på HF

Den Digitale Prøvevagt er et brud på vores ret til privatliv, og er et symptom på afmagt fra politikerne. Vi elever står med et valg om enten at lade os overvåge i hoved og røv eller risikere vores uddannelse. Dette er et eksempel på tvungen samtykke, som ikke hører hjemme i et land som Danmark. "
- fra facebookgruppen 'Ikke på min computer'
"Invasiv! Privatliv. Er en ret vi nyder. Men den trues af en lov, der tror, at alle snyder. DDP. Skidt idé. Riisager, hun koger. Vi vil ikke ha' en stat, der masseovervåger."
- Teksten på kampsangen, der blev sunget ved aktionen foran Undervisningsministeriet i går.