Karriere­klubben på AVU udforsker job­muligheder

11.11.2018
Voksne nytilkomne, der læser AVU er ofte kvinder i alderen 35-55, der drømmer om at blive selvforsørgende ved at få et job i Danmark.

Jeg kunne rigtig godt lide at være i praktik i køkkenet. Elif var meget god til at vise mig, hvad hendes job går ud på.
- Omolbanin fra Karriereklubben på AVU

Omolbanin var i praktik hos Elif

”Elif var meget god til at vise mig, hvad hendes job går ud på”, siger Omolbanin og smiler stort til Elif. ”Jeg vil meget gerne arbejde sammen med Elif”. Elif stråler og fortæller mig, at ”det var rigtig godt” at have Omolbanin i praktik en dag i sidste uge, og at Omolbanin fra Karriereklubben på AVU var rigtig god og dygtig at have i praktik i køkkenet.

Elif har arbejdet i vores køkken i snart to år. Hun arbejder ca. 20 timer om ugen og hendes arbejde er højt værdsat på skolen, særligt af os, der kan huske hvordan køkkenet på Hvidovre-afdelingen flød over med snaskede kaffekopper og beskidt service på daglig basis. ”Jeg elsker mit arbejde” siger Elif i køkkenet, og mens hun rækker hånden ud mod Omolbanin fortæller hun mig, at hun ”meget gerne ville arbejde sammen med Omolbanin, men køkkenet her på skolen er ikke stort nok”.

Omolbanin fortæller, at hvis de var på Rigshospitalets køkken, så ”var det meget stort, og de kunne begge to arbejde der. Det ville jeg rigtig gerne”. Grunden til at hun lige nævner Rigshospitalets køkken er, at Karriereklubben på AVU var på besøg på Rigshospitalet med deres lærer Leila i tirsdags.

Jeg elsker mit arbejde i køkkenet.
- Elif, arbejder i skolens køkken på Hvidovre-afdelingen og havde Omolbanin i praktik

Læser både noveller og jobopslag i timerne

Leila, der er lærer i Karriereklubben, fortæller, at alle kursisterne er kvinder i alderen 35-55, der drømmer om at blive selvforsørgende ved at få et job i Danmark. ”Vi håber på at introducere kursisterne for arbejdsmarkedet, så de får viden og erfaringer med at møde arbejdspladser og arbejdsgivere.” Det er nogle af de helt grundlæggende ting som at skrive CV, få det afleveret det rigtige sted på den rigtige måde, hvad for noget tøj må man have på, hvordan møder man på første arbejdsdag, der er på skoleskemaet i karriereklubben. ”Vi læser noveller og jobopslag i timerne”, som Leila fortæller.

Et ufaglært job kan også føre til mere uddannelse på FVU

Men det er også drømmen om mere uddannelse, som er omdrejningspunktet i Karriereklubben. ”Vi vil også åbne deres øjne for, hvordan de kan skrue en hverdag sammen som kunne bestå af et ufaglært job og så komme i gang med FVU ved siden af”. På den måde kan de fortsætte FVU-vejen og få G-niveau og dermed få mere uddannelse ”samtidig med at de forsørger sig selv. Så det er grundlæggende et empowerment-projekt med karriereklubben lige nu”, fortæller Leila. ”Det her er en gruppe mennesker, der virkelig gerne vil uddanne sig og komme i job, men vi skal også hjælpe dem ved at skubbe lidt, så de får brudt med den cirkel, der for mange af dem består i at de får SU og så tager G-niveau igen og igen.”

Masser af virksomhedsbesøg

Kursisterne skal også besøge nogle arbejdspladser, som kunne være gode at søge hos. Og på et virksomhedsbesøg møder kursisterne også nogle rollemodeller, som de kan spejle sig i og lade sig inspirere af. Indtil videre har de været på besøg hos bl.a. Rigshospitalet, et plejehjem, et vandrehjem og SOSU-skolen.

Svært at komme ind på arbejdsmarkedet

Karriereklubben er et forløb for basiskursister, der ikke har bestået 9. klasseniveau endnu og som samtidig har været i gang med basis mere end én gang. Formålet er at udforske jobmulighederne på det danske arbejdsmarked for ufaglærte. Mange af vores basiskursister, som er kommet til Danmark som voksne, har et begrænset kendskab til - og netværk på det danske arbejdsmarked. De har svært ved det skriftlige dansk og matematik. Derudover har nogle religiøse barrierer, der gør det svært at få et job. Fælles er at det er svært at komme gennem G-niveauet og videre i uddannelse og derfor er flere gengangere på Basis-holdene i VUC-regi. Tilbuddet er et forløb på 14 uger og vi starter næste hold i januar. 

Nogle kunne ikke arbejde på Rigshospitalet for der skal man have kittel på som ikke går helt ned til hånden.
- Omulbenin, Karriereklubben på AVU

Læs mere om Dansk Som Andetsprog på 9,-10,-klasse-niveau her:  AVU på HF & VUC København Syd

Kursisternes spørgsmål til virksomhedsbesøgene:

 • Oplæring? tider? påklædning? make-up?

  Er der løn under oplæring?Hvor mange dage er der oplæring?
  Hvor mange timer om ugen arbejder man?

  Hvad tid starter man på arbejde?
  Er der skifteholdsarbejde? Er der morgenarbejde? Er der aftenarbejde? Er der natarbejde?
  Hvad skal man lave?

  Hvad er den bedste måde at kontakte et rengøringsfirma på, hvis man gerne vil arbejde hos dem?
  Er det bedst at ringe? Er det bedst at komme personligt?
  Er det vigtigt at tage sit CV med, hvis man kommer personligt?
  Er det vigtigt med et billede på CV'et?

  Hvad for noget tøj tager man på?
  Skal man have høje hæle på? 
  Har man make-up på?
  Må man have tildækket hår? Må man have tildækket arme helt ned til håndleddet?