Jane på 46 læser HF online: Det holder hjernen i gang

03.11.2017
Jane synes, at det er sundt at efteruddanne sig. ”Hvis man er over 40 og går rundt de samme steder og sidder i det samme job, så er der risiko for, at man kører sur i tingene, og så begynder man at finde fejl og kritisere andre. "

E-learning passer godt til mit arbejdsliv

Jane synes, at folk går glip af noget, hvis de ikke læser videre gennem hele livet.

Jane Kjerulf ligner ikke en på 46, man ville snarere gætte på 32. Øjnene tindrer, når hun snakker, hendes lyse hår flyver og armene er i konstant bevægelse, mens hun gestikulerer, og så griner hun meget, højt og hjerteligt. Jane arbejder fuldtid på en genbrugsstation. ”Jeg arbejder 4 dage om ugen på 9-10-timers vagter, og så har jeg nogle dage helt fri. Jeg kunne da godt gå rundt og tulle derhjemme, de dage jeg har fri, men jeg vil hellere lave noget, der holder hjernen i gang. Derfor læser jeg videre”.

Jane følger 3 HF-fag som e-elearning-kursist; geografi, biologi og matematik. Lige nu ved hun ikke, om det ender med en fuld HF, men det er også mindre vigtigt. Det vigtigste for Jane er at være i gang. E-learning vil sige, at hun læser fagene via nettet derhjemmefra. Alt undervisningsmateriale ligger på nettet og hendes kontakt med lærerne er primært over nettet; mail eller skype. Jane bruger dog også muligheden for at møde op på skolen tirsdag eller torsdag og sidde i skolens e-learningcenter, hvor der altid er lærere til stede, og så kan hun få en face-to-face snak med en af dem.

Drømmer om en lederstilling

Jane er oprindelig uddannet klejnsmed, derudover har hun været udstationeret som soldat i Kosovo. Jane kom hjem fra Kosovo i 2001 og har haft adskillige jobs. Nu arbejder hun på en genbrugsstation, og det er der hun nu arbejder fuld tid. Sidste år færdiggjorde hun industrioperatør-uddannelsen, som hun startede cirka 5 år tidligere, for Jane har altid haft lysten til at ville videreuddanne sig ved siden af arbejdet.

Jane synes, at det er sundt at efteruddanne sig. ”Hvis man er over 40 og går rundt de samme steder og sidder i det samme job, så er der risiko for, at man kører sur i tingene, og så begynder man at finde fejl og kritisere andre. Jeg oplever, at mange af mine kolleger er kørt fast i rutinen og fx er negative og sure på chefen eller andre omkring dem.” Derfor er det godt for ens eget velbefindende at holde sig i gang med videreuddannelse, mener Jane. ”Jeg oplever, at når jeg holder mig i gang med uddannelse, så smitter det af på, hvordan jeg har det med mit arbejde og andre folk, og jeg begynder at se muligheder alle vegne i stedet for at være sur.”

Jane forbedrer også sine muligheder for at komme videre i et mere ansvarsfuldt job ved at læse videre. ”Jeg skal have noget med i posen, hvis jeg vil søge videre. Selvom jeg elsker mit nuværende arbejde, hvor jeg har mange friheder, så kunne jeg godt forestille mig noget andet. Det skal være noget inden for miljø, og det kunne godt være en lederstilling. Det kunne jeg godt se mig selv som”, fortæller hun.

E-learning er fleksibelt og for alle

Jane udnytter de fleksible muligheder, der er med e-learning. Hun får sin læsning tilpasset sit job, fordi hun selv kan bestemme de dage, hun læser. Muligheden med at møde op i e-learningscenteret er bare et ekstra plus, synes Jane. ”Selvom jeg ikke mødte op i e-learningscenteret så kan jeg altid komme i kontakt med mine lærere på mail, de er supergode til at svare, også om aftenen og nogle gange i weekenderne. Og det havde de jo ikke behøvet.”

En anden fordel ved at læse fagene online er, at Jane selv kan bestemme tempoet. ”Jeg er nu i gang med matematik og det kunne tage et helt år, men jeg presser det sammen til et halvt, fordi det tempo passer mig bedst lige nu i forhold til mit arbejde”, fortæller hun.

Alle over 40 bør læse videre

Jane synes, at folk går glip af noget, hvis de ikke læser videre gennem hele livet. ”Der er mange på min alder, der sidder fast i det samme job og tænker, at de ikke kan lære noget nyt, fordi de er for gamle. Men så synes jeg, at de snyder sig selv. Det giver jo selvtillid at læse videre. Jeg kom ud fra min geografi-eksamen med et 10-tal og var ikke til at skyde igennem. Jeg hoppede rundt som en sindssyg.”

Jane synes, at alle over 40 skulle læse videre, bare et enkelt fag eller kursus. Hendes bedste råd er: ”Bare se at komme i gang, kom ud og få åbnet øjnene. Få udvidet horisonten og din viden. Jeg ville ønske min veninde også ville læse videre. De fleste i min alder sidder fast i livet. Men bare kom i gang.” Ifølge Jane behøver det ikke at være en bestemt drøm om fx nyt job, der får en til at starte. Man skal mest gøre det for sin egen skyld, og for at få det bedre. Hun siger: ”Bare det at gøre det, er en succes. Det er lige meget at få et 4-tal, bare man gennemfører, det er en succes i sig selv. Det er jo en fed følelse den der ’du gjorde det fanme!’”.

 

Jane læser HF online København
Jane læser 3 HF-fag online, men nogle dage møder hun op i e-learningcenteret og laver lektier og så kan hun også få talt med en af lærerne.