Interview med Aydin Soei om medborgerskab på KBH SYD

09.04.2018

Fredag d. 6. april inviterede KBH SYD sociolog og journalist Aydin Soie forbi til et foredrag om Medier og medborgerskab. Aydin Soei er medskifter af Ansvarlig Presse, har skrevet flere bøger og har været initiativtager til en del undersøgelser om mediernes repræsentation af etniske minoriteter i Danmark. Efter foredraget blev der tid til en snak om KBH SYDs fokus på medborgerskab.

KBH SYD kan være med til at give medborgerskabsoverskud

Aydin Soie fortalte, at han fandt det enormt positivt og befordrende, at vi sætter fokus på medborgerskab på KBH SYD. "Det er en måde at gå med samfundsudviklingen på, når uddannelsesinstitutioner bliver mere og mere multietniske, og går på tværs af sociale, etniske og geografiske skel, at du så favner den udvikling. Og klæder eleverne på til at være aktive medborgere, og deltager i samfundet som politiske medborgere, og som nogle der engagerer sig.”

Aydin selv har iranske rødder. Og fortalte, at han har en drøm om, at vi i samfundet når der til, hvor der ikke stilles spørgsmålstegn ved ens danskhed og tilhørsforhold. At der ikke er nogen modsætning mellem af være mørklødet og det at være dansk. "Og vi er inde i en positiv udvikling, hvor vi får en større og større etnisk middelklasse. Og der skal vi har huske på, at vi stadig har en udfordring med, at vi taber mange drenge og unge mænd i uddannelsessystemet. En ting er at ændre den store fortælling om danskhed. En anden ting er, at der skal et uddannelsesløft til, der skaber et større medborgerskabsoverskud. Og en større tillid til at ens stemme bliver lyttet til i samfundet.” 

KBH SYD er et uddannelsessted, der kan være med til at skabe social forandring

Aydin var meget begejstret for eleverne, der hørte hans foredrag. ”Det var ekstremt engagerede unge. Gode spørgsmål og gode kommentarer. Det var en fed debat, som gør mig optimistisk i forhold til den udvikling, vi ser i mediernes repræsentation af folk med indvandrerbaggrund. Dét, at I har så stor en mangfoldig gruppe på KBH SYD er virkelig positivt." Han mener, at det vi på skolen har en aktiv medborgerskabspolitik, gør, at skolen skaber tillid hos eleverne, og viser at det nytter noget at engagere sig. Og at man kan skabe social forandring. "Jeg var overrasket over, hvor aktivistisk en gruppe  elever, I har,” sagde han. 

Læs mere om Aydin Soeis foredrag Medier og medborgerskab her

Det var ekstremt engagerede unge. Gode spørgsmål og gode kommentarer. Det var en fed debat, som gør mig optimistisk i forhold til den udvikling, vi har - Aydin Soei

KBH SYD og medborgerskab

KBH SYD har øvelse i medborgerskab som mål. Målet er, at vores kursister bliver øvede i at deltage i den demokratiske overvejelse i denne republikanske forstand. Dette skal ske i både teori og praksis og med udgangspunkt i skolens overordnede opgave. Alle ansatte og elever på skolen skal:

  • opleve og bidrage med åbenhed over for hinandens forskellighed i forbindelse med dette mål.
  • oplever og bidrager til åbenhed og forskellighed
  • får øvelse i aktivt medborgerskab