I Danmark er jeg født

22.05.2019
Lüftiye, Rükiye og Gulcan og deres medkursister på AVU har været ude og lave interviews med folk på gaden. Det er blevet til en masse gode dansk opgaver, men vigtigst af alt, har det givet dem nye bekendtskaber. Flere af AVU-kursisterne har allerede nye kaffeaftaler.

"Det var en god opgave, fordi jeg fik snakket dansk og mødt nye mennesker, " fortæller Lütfiye

I Danmark er jeg født......

“Det var en god oplevelse at snakke med min nabo Ruth”, fortæller Lütfiye. Ruth og Lüftiye har længe haft et godt venskab, og de er især gode til at hjælpe hinanden i hverdagen. Men nu kender Ruth og Lüftiye hinanden endnu bedre, end de har gjort før. Lüftiye, Gulcan og Rükiye, der læser AVU (Dansk som Andetsprog) på KBH SYD, har haft til opgave at interviewe en ung og en ældre borger om deres liv. Det eneste krav var, at vedkommende skulle være født i Danmark.

De tre klassekammerater, der ikke selv er født i Danmark, gik til opgaven med stort mod og handlekraft. Lüftiyes første tanke var, at hun stod over for en umådelig svær opgave, fordi danskere har et ry for at være svære at komme ind på livet af. Men Lüftiye ville rigtig gerne i kontakt med en dansk borger, så hun blev kreativ i sin jagt på folk, som hun kunne interviewe.

Loppemarked var nøglen

“Unge mennesker kan være svære at finde, fordi de har så travlt”, fortæller Lütfiye.

Men det skulle ikke blive en hindring for hende. Hun besluttede sig for, at hun måtte tage hen, hvor de unge var, for at få fat i en af dem til et interview. Lütfiye tog derfor ind til København for at drikke en kop kaffe og for se, om hun kunne finde en yngre borger at interviewe. Ved et tilfælde opdagede hun, at der var et loppemarked i byen med en masse unge mennesker. På loppemarkedet fandt hun en flot jakke, som hun købte af en ung pige. Lütfiye valgte at spørge pigen, om hun måtte interviewe hende, og på den måde endte Lütfiye med både en ny jakke og et interview til sin opgave.

Den danske mand på plejehjemmet

“Jeg troede, det ville blive svært at finde en ældre", fortæller Rükiye. "Men jeg fik en aftale med en ældre mand på et plejehjem, og vi fik en god snak om hans liv”. Hendes medkursist Gulcan tilføjer, at hun selv har arbejdet på et plejehjem, og at de ældre der er super søde.

Tættere på danskerne

Mange af deres medkursister fik både gode oplevelser og nye kaffeaftaler med dem, de interviewede. Og særligt alle de tre kvinder syntes, at det var en spændende opgave, fordi den hjalp dem til at få snakket med nogle, hvor de kunne øve deres danskfærdigheder.

Læs mere om AVU her