HF'erne finder ud af, hvad det gode byrum er

14.05.2018

Hvad kan det gode byrum egentlig? Og hvad er det fede byrum for dig?

HF-Klasse C17 er blevet sat på en opgave. De skal indrette et medborgerskabsrum på Amagerskolen. Men før de gør det, skal de lige finde ud af, hvad et byrum er og kan. Derfor tog de for et par torsdage siden på feltarbejde rundt i København for at undersøge byens rum.

Eleverne skulle fx til FIELDS, Mjølnerparken, Gammeltorv, 8-tallet, Halmtorvet, Israels Plads, Assistens Kirkegård, Christiania osv. De skulle dokumentere hvad de så, og svare på: Hvem bruger byrummet? Hvad er til stedet i byrummet? Og hvad er ikke til stede? Hvad bliver byrummet brugt til? På den måde skulle de faktisk ende med at lave deres egne historiske kilder. Efterhånden som eleverne kom i gang med byrumsprojektet meldte spørgsmålene sig også: Hvad er et byrum egentlig? Og hvad kan det fede byrum?

Israels Plads: "Her ku’ vi godt finde på at hænge ud"

Eleverne Mads, Tobias og Thor er taget til Israels Plads, og det her byrum kan de godt li: ”Her er egentlig rart at opholde sig. Og det er fedt, at det er enkelt, men med mange ting, man kan lave. Hvis vi boede i nærheden, ku vi godt finde på at hænge her. Det er godt, at der er mange steder, hvor man kan sidde og snakke eller spille bold. Og så ligger det jo midt inde i centrum”.

Assistent Kirkegård: "Her er helt jo roligt"

En anden gruppe med pigerne Beri, Jetona, Farah og Suleika er hoppet på 350S, og er taget direkte til Assistens Kirkegården. Det er en kirkegård, som både bliver brugt som park og som aktiv kirkegård. ”Det er mærkeligt at komme herind. Her er jo helt roligt, selvom Nørrebrogade, som larmer, ligger lige ved siden af. Og man tænker ikke med det samme, at det er en kirkegård”, siger Beri. ”Men når jeg tænker over det, så synes jeg det er lidt skræmmende med alle de døde mennesker, der ligger under gravstenene,” kommenterer Suleika.

Ingen af pigerne ville normalt opholde sig på en kirkegård bare for at slappe af, og de synes det er mærkeligt, at der både er mødre med barnevogne, turister og en masse løbere, der bruger kirkegården. På den måde skiller Assistens Kirkegården sig ud fra normale kirkegårde. ”På en måde synes jeg, det er lidt uden respekt, at folk bruger kirkegården som en park,” siger Farah. Pigerne går ned for at finde den danske reggaestjerne Natasjas grav. Hun døde ung i en bilulykke. De snakker om, at det faktisk er mange meget forskellige mennesker, der er begravet her, og at en del af dem har været kendte.

De bliver enige om, at det på en måde er sjovt at se kirkegården, men at det ikke nødvendigvis er den slags byrum, de kan li, ”men det er fedt, at der er roligt og at der er mange symboler over det hele,” siger Farah. ”Det kan jeg godt li, og det kunne godt være en del af skolens medborgerskabsrum”.

23. maj åbner medborgerskabsrummet

Eleverne har nu fået inspiration til det byrum, som de skal skabe på Amager-afdelingen. Det skal være et rum, hvor det er rart at opholde sig for alle elever på skolen. Og måske vil de tage elementer med ind, der viser tilbage til Israels Plads og Assistent Kirkegård? Den 23. maj er der fernisering og åbning af rummet. Så får vi se.