HF Empowerment er en HF-linje, hvor fokus er på 'at gøre en forskel'. Tre elevproduktioner tager fat i netop det emne

23.02.2021
Anna håber, at folk vil kunne spejle sig i hendes fortælling, lære af den og at den vil bidrage til at normalisere psykisk sygdom, så folk tør være mere åbne om det.

På HF linjen HF Empowerment er der fokus på, hvordan man får indflydelse - både i sit eget liv og i samfundet

Tre elever forklarer her, hvordan de i Mediefag dykkede ned i emner, som står deres hjerte nært - emner, som de rigtig gerne vil sætte ekstra fokus på i samfundet.

Vi er så stolte af gruppernes præstationer. Se tre af dem, og læs elevernes tanker og ideer, der ligger bag de tre korte film.

“En skummel type”

“Vi skulle grave ned i noget, vi havde på hjerte, for at gøre produktionen så god som muligt” fortæller Luna. Hun lavede filmen “En skummel type” samme med sin gruppe i Mediefag. Gruppen vidste med det sammen, at de ville lave en film, der satte tingene på spidsen. “Det skulle ikke være en rar film. Der skulle være noget unsettling”, fortæller Luna og forklarer, at det er helt med vilje, at det er uklart, hvem der er helten og hvem der er skurken. Gruppen ville gerne sætte fokus på køn og vores normale opfattelser af køn og kønsroller og samtidig vise at ingen er perfekte, og at “vi alle er mennesker. En kvinde kan jo være ordentlig ulækker ligesom en mand kan være”, fortæller Luna. 

Filmen er interessant, fordi den leger med idéen om, hvem der er skurk, og hvem der er offer. I filmen bliver den kvindelige hovedrolle forfulgt af en mand en mørk aften. Som seer lulles vi ind i den vante forestilling om, at der nu kommer en mand og vil overfalde kvinden. Men da manden konfronterer kvinden, er det kvinden, der går til angreb. Hun ender med at tæske manden, og efterlader ham i en gangtunnel.

Gruppen ville gerne skabe en film, der sætter tankerne i gang hos seerne. Den må godt provokere: “Man skal helst få noget forskelligt ud af det, når man ser filmen anden gang, end når man ser den første gang”, fortæller Luna. Ifølge Luna handler det også om den rolle, som kvinder historisk har haft, og som er ved at forandre sig, synes hun. “Vi kvinder har tidligere tit haft en offerrolle, men jeg synes, at det nu er blevet vendt til, at vi kvinder skal være perfekte”, siger Luna og stiller spørgsmål ved, hvad kvinder er, hvis de ikke er offer mere? I sidste ende fremhæver Luna flere gange i interviewet, at for hende er svaret, at “Så er vi alle bare mennesker” på godt og ondt. Og det er netop det, der er gruppens budskab med filmen “En skummel type”.  

"Vi alle bare mennesker” på godt og ondt. Og det er netop det, der er film-gruppens budskab med filmen “En skummel type”.  
Luna - HF-elev

Se filmen "En skummel type" her nederst

“Bryd tabuet”

“Handlingen skal være helt jeres egen, sagde vores mediefagslærer, Iben. Og så sad vi og snakkede om det i gruppen. Og vi kom til at snakke om min personlige fortælling,” fortæller Anna. Filmen “Bryd Tabuet” handler om hende, og om hendes psykiske sygdom. Det med at gøre en forskel i samfundet er vigtigt for Anna. “Statistikken siger jo, at flere og flere får en psykisk sygdom. Og finder det skamfuldt. Og jeg vil gerne skabe en forandring - og få det det italesat og få det af-tabuiseret. Mange mennesker har berøringsangst over for psykisk sygdom”. 

Det var oplagt for Anna at bruge sig selv og sin egen fortælling. For Anna handler “Bryd Tabuet” om noget større, end bare hende selv: “Jeg synes ikke så meget, at det er min historie, der er interessant her, for det er jo bare én historie ud af mange. Og vores film italesætter noget, som stadig er tabuiseret mange steder. Man kan jo ikke se på folk, at de er psykisk syge, på samme måde som man kan se, at nogen har brækket benet,” forklarer Anna. 

Anna håber, at folk vil kunne spejle sig i hendes fortælling, lære af den og at den vil bidrage til at normalisere psykisk sygdom, så folk tør være mere åbne om det. “Jeg er blev mødt af fantastiske pårørende, som har hjulpet mig med at få min psykiske sygdom italesat. De fik forklaret - og var også med til at forklare over for andre - hvordan jeg reagerede. Så fik jeg forståelse. Det var en virkelig god beslutning for mig at tale åbent det”, afslutter hun.

Statistikken siger jo, at flere og flere får en psykisk sygdom. Og finder det skamfuldt. Og det vil jeg gerne være med til at ændre - og få psykisk sygdom italesat og af-tabuiseret. Mange mennesker har berøringsangst over for psykisk sygdom.
Anna - HF-elev

Se filmen "Bryd tabuet" her nederst

“Piece of cake”

“Piece of cake” er en film, der handler om alt det, man godt kan, selvom man er ordblind. Og om den rejse, som hovedrollen i filmen har været på, for at finde sin helt rette hylde. “Vi har én i vores film-gruppe, der er ordblind”, fortæller Susanne. “Hun fortalte os om de udfordringer, hun havde oplevet som ordblind. Derfor besluttede vi os for at have fokus på ordblindhed.” Hovedrollen har haft en svær folkeskoletid, hvor hun har følt sig dum og alene med sin ordblindhed. Gruppe ville derfor gerne vise, at der er håb, hvis man får den rette støtte, og at man godt kan tage en uddannelse, selvom man er ordblind.

“Mange ordblinde føler, at de står alene med det, og at de bliver sat tilbage i skolen, fordi det går langsommere med at læse og skrive. Nogle føler sig måske dumme. De har en følelse af at være anderledes og ikke føle sig anerkendt. Med filmen vil vi gerne vise, at man ikke skal føle sig forkert, selvom man er ordblind. Man kan sagtens tage en uddannelse!”, forklarer Susanne. “Med filmen håber vi, at være med til at bidrage til snakken om ordblindhed og få det ud i samfundet.”

Med filmen vil vi gerne vise, at man ikke skal føle sig forkert, selvom man er ordblind. Man kan sagtens tage en uddannelse
Susanne - HF-elev (her sammen med sin film-gruppe)

Se filmen "Piece of Cake" her nederst

HF Empowerment

De tre elevproduktioner her sætter spotlight på de emner og temaer, som HF-linjen HF Empowerment på KBH SYD vil kredse omkring, og som er emner, der trækkes ind i fagene på forskellige måder undervejs på de 2 år, som en HF tager. Andre eksempler på, hvordan klassen kan arbejde med at udtrykke sig er fx ved at lave bidrag til skolens skoleavis Southside, hvor ordet er frit for eleverne. Det er en skoleavis skrevet AF eleverne TIL eleverne på skolen. 

HF Empowerment, er for dig, der

  • vil blive helt klar på dine egne holdninger og ståsted.
  • vil være del af et stærkt fællesskab.
  • have medindflydelse - og lære, hvordan du får indflydelse.
  • blive bedre til at debattere.
  • gerne vil gøre din stemme hørt.
  • og som samtidig gerne vil læse en gymnasial uddannelse, som giver adgang til professionsuddannelserne og universitetet.