Nyhed

FVU Digital gør medarbejderne digitalt selvkørende

KBH SYD afholder ofte kurser på virksomheder i FVU digital. Her får medarbejdere, der normalt ikke bruger en computer, genopfrisket det digitale. Selve kurset foregår i arbejdstiden på arbejdspladsen.

To elever fra FVU digital foran to computere
Eleverne på FVU digital er inddelt i forskellige niveauer. Nogle starter på trin 1. Det er dem, der aldrig bruger computer og også skal have hjælp til mange funktioner på deres mobiltelefon, fx at downloade apps og slette. Andre er lidt bedre til at navigere den digitale verden. De har måske tidligere brugt en computer, men trænger til at få det genopfrisket og få repeteret det mest almindelige programmer. De starter på trin 2

Lær at bruge en computer

“Mine børn hjælpe mig altid,” fortæller Hidije, der stammer fra Albanien. Både hende og hendes sidekammerat Saliha, der stammer fra Marokko, er på trin 1. De er ved at lære hvordan musen og tastaturet virker, og hvad en browser er. “Jeg bliver bange for, at det går i stykke,” smiler Saliha. Begge bruger kun mobil i deres hverdag. Det er deres forlængede arm. Men computer rører de aldrig. Og mobilen kan de også have svært ved at navigere. De får tit hjælp af deres børn. Det digitale interesserer dem simpelthen ikke, og det er ikke noget, de skal bruge det, når de gør rent på deres arbejdsplads. 

FVU Digital i arbejdstiden

Begge kvinder nikker, når de bliver spurgt om det har været et godt kursus. “meget godt”, siger de, og “vi har lært meget”. De fortæller også at det har været en stor hjælp, at de kunne tage FVU Digital i deres arbejdstid og så tæt på deres arbejdsplads. De fortæller, at de nok ikke ville have taget det, hvis det havde ligget om aftenen eller i weekenden. “Vi har for travlt. Når vi kommer hjem, skal vi passe børn”, griner de begge, og viser at de tørre sved af panden. De har et godt sammenhold på deres arbejde, hvor de gør rent på Hvidovre Hospitalet fra kl. 6 til 14 hver dag. 

Digital sikkerhed

Flere af de andre på holdet er på trin 2. De har brugt computere før, men det længe side, og langt de fleste har ikke computere derhjemme. En af deltagerne, Larysa, er enlig mor. Hun fortæller at det faktisk ikke er det digitale der driller, hun er både på Aula og e-boks hver dag. For hende er det sproget, der driller. Hun er oprindeligt fra Ukraine og er egentlig uddannet inden for økonomi. Hun gør rent fordi hun bliver nødt til at tjene penge til hende og børnene derhjemme. Heldigvis er underviserne på FVU digital også tit dem, der har sprogundervisning i dansk. Derfor har Maibritt, underviseren, givet Larysa skriveopgaver, så hun kan få øvet sit skriftlige dansk også. Men lidt har Larysa lært, fortæller hun. Hun er glad for at der har været fokus på digital sikkerhed og viser en ny app, hun har downloadet, der advarer om phishing og svindel på nettet.  

Genopfrisket det med computer

På FVU gennemgår underviserne de allermest almindelige IT-programmer, som det er nødvendigt at man kender og kan bruge. Men det er også vigtigt at deltagerne får styr deres digitale sikkerhed på nettet. Nogle er godt klar over de faldgruber, der findes, men som flere siger “det er rigtig godt at få genopfrisket. Flere var også rigtig glade for at lære nogle af de apps, som de ikke er vant til at bruge, men som kan være en stor hjælp i dagligdagen. “Fx rejseplanen” 

Digitalt selvkørende

“Vi skal huske hvordan vi bruger en computer”, siger Monika og Joanna, der begge oprindeligt er fra Polen. “Og så selvom vi ikke bruger en nu i vores arbejde”. Det er også vigtigt, hvis vi en dag vil lave noget andet end at gøre rent. Vi skal holde vores muligheder åbne”. 
To FVU-elever sammen med deres lærer foran Hvidovre hospital
Johanna tv, lærer Maibritt i midten og Monika th