Fem kommunalpolitikere blev udfordret af spørgelystne elever fra KBH SYD

08.11.2017

Politisk debat med fem kommunalpolitikere fik rusket op i spørgelystne førstegangsvælgere på KBH SYDs Amager-afdeling. Målet var at skabe fokus på kommunalvalget, og få eleverne op af sofaen og hen til stemmeurnerne.

På debatdagen var der besøg af Jens-Kristian Lütken fra Venstre, Karen Melchior fra Det Radikale Venstre, Fanny Broholm fra Alternativet, Jens Kindberg fra Det Konservative Folkeparti og Annika Smith fra Socialistisk Folkeparti. De skulle bl.a. debattere retspolitik (heriblandt bandekriminalitet og tryghed), unge i København (heriblandt hjemløse, ungdomsboliger og SU) og transport (heriblandt grønnere trafik og offentlig transport). Det var eleverne på skolen, der selv havde valgt emnerne. Og det var Oliver Holst og Kent Rasmussen fra elevrådet på Amager, der stod bag arrangementet.

”Jeg har fået den her politiske debat til KBH SYD, fordi jeg gerne vil have mine medkursister til at deltage i demokratiet. Jeg er ligeglad, hvad de stemmer. Bare de stemmer, " fortalte Kent.

Debatten var bestemt en succes. Og eleverne viste især stor social bevidsthed i deres spørgsmål til politikerne. Der blev bl.a. spurgt ind til rehabiliteringen af kriminelle, problemer med Borger Handicap, hjælp til psykisk syge unge og hjælp til udenlandske hjemløse. Det blev også til meget konkrete spørgsmål, som fx hvad kommunalpolitikerne vil gøre ved, at 350S altid er forsinket? Eller at Postnord fungerer dårlig? Og sidst men ikke mindst, blev det til lang snak om offentlig trafik og grøn omstilling.

I starten af dagen deltog eleverne i en anonym prøveafstemning, hvor Dansk Folkeparti var den store vinder med 26 % af stemmerne. Men efter to timers debat, hvor politikerne fik talt sig varme, og hvor de også fik svar på tiltale, blev der rykket stemmer. Særligt Alternativet og Socialistisk Folkeparti fik salen med sig, når de svarede på de spørgsmål og bekymringer, som KBH SYDs elever havde. I den prøveafstemning, som blev afholdt til allersidst, stod de to parti tilsammen nu til at få 41 % af stemmerne.

Oliver Holst og Kent Rasmussen fra elevrådet var glade for arrangementet og det engagement, der kom fra deres klassekammerater. ”Personligt ville jeg gerne have spurgt mere ind,” fortalte Oliver, der i debatten bl.a. spurgte ind til, hvordan politikerne vil sikre, at København bliver en grønnere by med flere el-biler. Men der var mange spørgelystne elever, og politikerne kæmpede også for at få ordet, så ordstyreren havde nok at se til. Kent og Oliver var enige om, at politikerne gjorde det godt, selvom de på nogle tidspunkter kom til at snakke nationalpolitik og ikke lokalpolitik.

KBH SYDs rektor Peter Zinckernagel var også med til debatten. ”Elevernes spørgsmål vidner om, at de har deres opmærksom på det nære, men også det store”, fortalte Peter Zinckernagel tilfreds. ”Og det viste, at eleverne på KBH SYD går op i byens udvikling. Og at de faktisk har en stor viden og interesse for vores samfund og for kommunalvalget”.

”Jeg håber og tror, at det her debatarrangement, har rykket nogle”, fortalte Kent fra elevrådet bagefter. Sådan at lidt flere husker at stemme.

Fakta:

”Jeg har fået den her politiske debat til KBH SYD, fordi jeg gerne vil have mine medkursister til at deltage i demokratiet. Jeg er ligeglad, hvad de stemmer. Bare de stemmer, " fortæller Kent. Han står ved siden af Oliver, der også er fra elevrådet
Prøveafstemning Kommunalvalg 2017
Før debatten skulle eleverne anonyment angive, hvem de ville stemme på, hvis der var kommunalvalg i dag. Det skulle de også efter debatten. Forskellen var markant.