Elev­mentorer hjælper EU-projekt med fokus på unge

07.10.2020
KBH SYD’s elevmentorer deltog sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet den 2. oktober i en konference afholdt af det internationale projekt, FOCUS. Formålet med konferencen var, at KBH SYD’s elevmentorer skulle bidrage med viden om socialarbejdet med unge.

“Jeg synes, det er vigtigt, at personer, der arbejder med unge i dag giver sig tid til at opsøge de unge uden for klasselokalet”.

Sådan lød det fra HF-enkeltfagselev og elevmentor Dima, som sammen med resten af elevmentorerne på KBH SYD deltog i den online konference. Konferencen var arrangeret af FOCUS, som er et internationalt projekt finansieret af EU, hvis formål blandt andet er at indfange hvilke kompetencer, der er og skal være centrale i fremtidens socialarbejde med unge. 

Foto af den online konference, hvor FOCUS, KBH SYD og Undervisningsministeriet deltog.
Konferencen skulle oprindeligt have været afholdt på Christiansborg, men på grund af stigende smittetal blev det i stedet en online konference.

Elevmentorerne har spændende indsigter

Niels Christian Vestergaard kommer fra uddannelsesinstitutionen SOSU Østjylland og er tilknyttet FOCUS. Han åbnede den online konference med at fortælle om intentionen med FOCUS’ arbejde i EU, men der gik ikke længe, før han holdt inde og kastede bolden over på elevmentorernes banehalvdel.

Han ville høre om elevmentorernes indsigter i arbejdet med unge - og her kunne Dima blandt andet være behjælpelig:

“Når jeg taler med elever, der har det svært - så er det for det meste over en smøg eller i køen til kantinen. Det er ikke i klassen, at eleverne har lyst til at tage deres problemer op”
- Dima, elevmentor og HF-enkeltfagselev.

Og den pointe er interessant, mener Niels Christian Vestergaard:

“Lige nøjagtig KBH SYD’s elevmentorer er interessante for os, fordi de træder ind i det sociale arbejde på en uformel basis. Det er interessant at høre, hvordan deres position som skolekammerater gør, at de måske opfanger nogle andre ting hurtigere end de ansatte - netop fordi der ikke er den der distance som alder og rollen som lærer”.  

 

Vigtig viden til videre arbejde med unge

FOCUS-initiativet indsamler viden, som skal bidrage til indholdet af uddannelser, hvor man arbejder med unge. Det gælder eksempelvis socialpædagog-, lærer- og sosu-assistentuddannelsen. 

Og der var indsigten fra elevmentorerne meget værd, fortæller Niels Christian Vestergaard:

“Jeg fik rigtig meget ud af konferencen, for jeg synes, elevmentorerne er meget indsigtsfulde i deres opgave og samtidig meget klare i spyttet. De er meget bevidste om, hvad det er for et rum de fylder ud - mellem de ansatte og de unge”.