Elever producerer online-avisen DDTW-News om klimaet

29.04.2019
DDTW-News er lavet alene af elever.

Husk en plastikpose, når du går på indkøb, sortér altid dit affald, brug papir i stedet for sølvpapir og film i madpakken, da det er mindre ressourcebelastende, sælg eller donér dit eget tøj i stedet for at smide det ud og brug så vidt muligt cyklen i stedet for bilen.

Det er nogle af de gode tips til en mere bærdygtig tilværelse, som eleverne fra 2daA618 giver videre til deres læsere af deres første online avis DDTW-News. Temaet for elevernes første udgivelse af DDTW-News er klima-situationen og ‘Fridays for Future’, klimademonstrationerne initieret af unge mennesker over hele kloden.

“Greta Thunberg er en fantastisk modig og engageret pige, som i en meget ung alder, er mere bevidst om vores klimatiske problemer, i langt højere grad, end selv de fleste voksne er."
- Berit fra 2daA618

DDTW-News er lavet alene af eleverne fra 2daA618. De har sammen med deres dansklærer Peter beskæftiget sig med de fleste aspekter inden for journalistikken i dansk-forløbet her i foråret. Eleverne har selv været producerende journalister, interviewet, filmet og skrevet reportager og baggrundsartikler, de har oplevet deadlines på egen krop, og de har været korrekturlæsere for hinanden, kæmpet med teknikken når den driller og selv stået for layout’et af DDTW-News og oplevet de grafiske begrænsninger, der kan være ved online systemer.

“På KBHSYD arbejder vi med medborgerskab. Det indebærer bla. at tydeliggøre, hvordan alle fagene kan hjælpe eleverne til at blive klædt på til at handle aktivt og demokratisk i samfundet. Ved at lave en selv-produceret online avis spiller eleverne fra 2daA618 aktivt ind i en af de vigtigste samfundsdebatter, vi har i verden lige nu. Det er stærkt gået.”
#blandjer
- Simone Hagensen, projektleder på medborgerskabsprojektet på KBH SYD

Verdens klimaudfordringer

Det er godt, at der er fokus på klimaforandringerne, da forskningen har bevist, at det er noget som man bliver nødt til at forholde sig til”, synes Emilie Andersen fra klassen, og derfor er det et relevant emne at sætte fokus på, når man arbejder med journalistik og kunsten at skrive en nyhed.

"Greta Thunberg er modig"

På DDTW-News har eleverne produceret og publiceret nyhedsartikler, men udover at producere materialet, har eleverne også researchet på emnet og klima-demonstrationerne og deltog selv i klimademonstrationen d. 15/3-19 foran Christiansborg for at opsnuse de gode historier og interviewe andre deltagere ved demonstrationen.

Eleverne har derfor været tvunget til forholde sig til udfordringerne i klimadebatten, og til det at skulle danne deres egne holdninger til emnet, mens de skrev om emnet. Berit fra klassen har fundet ud af, at hun er meget imponeret af Greta Thunberg, Berit skriver: “Greta Thunberg er en fantastisk modig og engageret pige, som i en meget ung alder, er mere bevidst om vores klimatiske problemer, i langt højere grad, end selv de fleste voksne er. Hun har fat i den helt rigtige ende. Vi skal blive mere bevidste om, hvad det er vi gør ved vores jord”.

Shams Al-Mousawi fra klassen mener, at politikerne skal lave fler eog strammere klimalove, for ifølge Shams er den nuværende klimasituation meget alvorlig. Han skriver “Hvis verden ikke starter med at passe på vores klima og miljø, så er vi i rigtig fare, derfor synes jeg, at det er meget vigtigt, at man prøver at gøre noget ved det, dvs. demonstrerer for at lave en verdenslov for at passe på klimaet”

"Temaet for første udgivelse af online-avisen DDTW-News er ‘Fridays for Future’, klimademonstrationerne initieret af unge mennesker over hele kloden. Det er relevant for alle vores elever."
- Peter Gellert, dansklærer på HF

10 tips til at leve en bæredygtig hverdag

Tilbage til de gode råd til, hvordan man som enkeltindivid kan gøre en forskel ved at leve mere bæredygtigt i sin hverdag. “Stil de ældste varer forrest i køle- og køkkenskabe, så du husker at bruge dem først”, lyder et af rådene. Eleverne har lavet en nyttefuld og brugbar liste med gode råd og er gået aktivt til opgaven, mens de kastede sig ud i mange forskellige journalistiske elementer. Mens eleverne har også sat sig ind i, hvordan man kan gribe klimaudfordringerne an er der gået op for dem, at man kan gøre en forskel ved at ændre noget i sin hverdag. Men at der også er en grænse for, hvad man som enkeltindivid kan opnå af forandringer. “Penge er en del af forhindringen, da det er dyrt at lave om på tingene” skriver Berit.

Læs selv mere i DDTW-News her (det kræver google login på kbhsyd):

https://sites.google.com/kbhsyd.nu/ddtw-news-fridaysforfuture/startside