Elever blandede sig på folkemøde: vandt præmier, diskuterede og rappede

12.09.2019

Hvorfor bliver nogle unge voldelige ekstremister? Hvordan skriver man en politisk rap? Og kan man skabe idrætsevents, der lokker unge til? Alt det og mere til blev KBH SYD eleverne klogere på, da Valbyparken blev forvandlet til en demokratifestival under Ungdommens Folkemøde 2019. 

KBH SYD havde som den eneste ungdomsuddannelse et telt med events og workshops, som eleverne selv havde arrangeret, men de forskellige klasser var også meldt på et væld af workshops rundt omkring i de andre stande. 


Højskolerne: Når fællesskaber radikaliserer med Søren Lerche

Søren Lerche var pusher og voldelig venstreradikal ekstremist, da han var yngre, men han vendte skuden, og i dag underviser han blandt andet i “Bandekrig og ekstremisme” på Grundtvigs Højskole. Derfor havde Højskolerne inviteret ham til at holde en workshop, som KBH SYDs musik- og E-sportsklasse deltog i torsdag.

"Jeg har været en del af et ventreradikalt miljø. Jeg var drevet af at ændre verden men også af, at jeg havde det virkelig svært derhjemme", fortalte Søren Lerche foran en nysgerrig gruppe KBH SYD-elever.

Forinden workshoppen havde kursisterne arbejdet med ekstremisme og forberedt spørgsmål til Lerche:

“Hvad er det, der gør, at nogle unge bliver radikaliserede?”, spurgte en nysgerrig elev. Det startede en samtale om, hvordan manglen på trivsel i klassiske fællesskaber som familie og skole kan betyde, at nogle unge søger alternative fællesskaber, hvor der er en stærk solidaritetsfølelse, klare regler og tydelige roller. 

“Jeg har en ven, som engang var en del af et stærkt nynazistisk fællesskab. Han kom fra et meget voldeligt hjem, og det betød, at han som 11-årig begyndte at tage hårde stoffer og med tiden fandt frem til det nynazistiske fællesskab, hvor han endelig kunne bruge al den vrede, han havde båret med sig gennem hele sin barndom”, svarede Lerche.

 

DGI: Idrættens Idé Lab

Hos DGI var der lagt op til en konkurrence, hvor deltagerne skulle finde på et projekt, der kunne lokke unge til idrætten og derefter pitche det til folkene bag DGI. 

Det deltog KBH SYD-elever fra E-sport- og sportslinjen i og blev i høj grad belønnet for deres dedikation til idrætten. Det var nemlig KBH SYD-elever som indtog både første- og tredjepladsen med henholdsvis projektet “Velgørenhedsløbet” og “Happy Sports Hour”.

Førstepladsen gik til projektet “Velgørenhedsløbet”, som gik ud på, at de løbere, der deltog i løbet, skulle have mulighed for at vælge en velgørenhed, som sponsorer af løbet skulle donere penge til. Beløbet afhang af løberens resultater og skulle dermed fungere som en motivation. Dommerne var tydeligvis imponerede af projektet og tildelte eleverne sparring og 5000 kroner til opstart af projektet.

“Det var vildt at pitche foran dommerne! Man havde max et minut til sit pitch, og det hele skete så hurtigt, men da vi var færdige, var der gået lige præcis 59 sekunder! Det var en fed oplevelse”, fortalte eleverne fra vindergruppen.

Tredjepladsens projekt, “Happy Sports Hour” gik ud på, at få idrætshaller til gratis at holde åbent en time efter skoledagen er slut, sådan at unge frit kan anvende idrætsanlæg, som de måske ikke har adgang til normalt. 

Idrætslærer Søren Sigvard var et stort smil efter præmieoverrækkelsen: 

"Jeg blev enormt stolt af mine elever, og ikke bare af de to grupper der vandt noget men af alle eleverne. De havde alle udarbejdet et flot og realistisk produkt, der kunne motivere unge til at dyrke mere idræt", sagde han og lagde samtidig ikke skjul på hans entusiasme for festivallen:

"Det giver mening at have sports- og E-sportsklassen med til et DGI-event, fordi de får mulighed for at få en fornemmelse for at alt, der foregår i deres liv, ikke sker ved top-down princippet. De får muligheden for at se, at deres mening betyder noget, og at eksperterne er interesserede i den. Desuden kan det åbne deres øjne for, at nogle af de ideer, de kommer med, kan realiseres, hvis bare de har en god ide og er villig til at kæmpe for den", siger idrætslærer Søren Sigvard.

KBH Syd HF & VUC: Raptivisme
I KBH SYD-teltet havde eleverne også selv arrangeret en række vidt forskellige og spændende workshops og events, som andre unge deltog i. Særligt ét event lokkede horder af unge til, både torsdag og fredag: Raptivisme!

I samarbejde med organisationen Rapolitics og den professionelle rapper Rune Rim havde to samfundsklasser arrangeret en rapworkshop, hvor deltagerne skulle lære at konvertere deres holdninger til rap. Og det var mildest talt en kæmpe succes. 

KBH SYD teltets indbyggertal voksede i takt med de tunge beats - og ingen på pladsen var vist i tvivl om, hvor det var sjovest at være. 

“Det var meget nervepirrende at stå og rappe foran så mange mennesker, men det var vildt fedt”, fortæller Wandifa fra samfundsfagsklassen, som udover at optræde til eventet også selv havde været med til at arrangere workshoppen.

 

“Det er første gang, jeg har prøvet at arrangere et event, men det var faktisk mega fedt!”, smilede Wandifa fra 0sama.