Elev: Marie har vist mig, at verden er kæmpestor

04.03.2020

En lærer kan udvide ens horisont, hvis vedkommende oprigtigt interesserer sig for en. Sådan oplevede HF-enkeltfagseleven Maria det på KBH SYD, da hun stiftede bekendtskab med sin dansklærer, Marie.

I slutningen af februar bankede HF-eleven Maria på døren til kommunikationskontoret på KBH SYD og sagde:

“Hej! Jeg vil bare lige høre, om I har fem minutter? Jeg har gået og tænkt over noget, og jeg kunne så godt tænke mig, at I skrev en artikel om en lærer, jeg har. Hun er helt fantastisk”.


“Jeg er nødt til at udfordre min hjerne!”

Da 35-årige Maria Skifter gik i folkeskolen, sagde uddannelse hende ingenting. Det, hun lærte, lagrede sig ligesom ikke. Det betød det for lidt for hende til.

“Jeg var bare ikke bogligt interesseret, og især dansk var en total rædsel”.

Til gengæld var hun interesseret i dyr. Og hun elskede at være udenfor i det fri. Frisk luft og flot natur. Dét sagde hende noget! Og derfor uddannede hun sig til dyrepasser og arbejdede i mange år med heste.

Men en dag da hun cyklede hjem fra arbejde, slog det hende pludselig:

“Jeg tænkte bare: “Jeg bliver nødt til gøre et eller andet med mit hoved. Det skal udfordres!””, husker hun.

Drømmen var at uddanne sig til dyrlæge, men det krævede en studentereksamen. Hun undersøgte nogle forskellige steder, og valget faldt HF & VUC KBH SYD. I sommeren 2019 startede hun på skolen i Hvidovre.

“Jeg har aldrig før haft skolelyst, men da jeg begyndte her på skolen, blev jeg taget godt og grundigt i røven”, siger hun og tilføjer med et grin:

“På den gode måde altså!"

 

Marie skaber et nyt møde med dansk

“Jeg var nervøs, da jeg skulle starte - og meget bange for, at jeg ikke ville kunne gennemføre det”, fortæller Maria om opstarten på KBH SYD.

Især blev hun nervøs, da hun så, hvilket fag, hun skulle begynde med. Dansk. Heldigvis betød det også, at hun samtidig blev mødt af en lærer, der har fået stor betydning for Marias anden skolegang:

Marias dansklærer, Marie Kobbersmed.

Da hun mødte hende første gang, tænkte hun, at hendes nye lærer virkede ret hippieagtig. 

“Men hun indeholder bare så meget mere end det! Hun er sød, men forstår samtidig at sætte sig i respekt. Og så lytter hun virkelig til dig, når du taler til hende”, fortæller Maria, som oplevede, at hun kunne tale med Marie om alt muligt. Både skole og alt det andet, der foregår i livet.

“Vi havde en samtale, lige da jeg var startet, hvor jeg fortalte hende, hvad min drøm var, og hvad jeg havde været igennem for at havne her på skolen. Hendes måde at opfordre mig på, virkede på mig som en ny måde at se mine muligheder på", siger Maria.

"Hun lærte mig at se positivt på dansk og mange andre faglige ting, eksempelvis at se de smukke ting i litteratur, digte og malerier. Ting, som jeg troede, ville være umulige for mig nogensinde at opleve”, siger Maria, der læser HF-enkeltfag.

Efter mødet med Marie, har Marias indstilling til skolearbejdet ændret sig radikalt. I folkeskolen fulgte hun ikke med i timerne, men hun er, efter eget udsagn, blevet moden. Hun går i skole for sin egen skyld. Og derfor kræver hun noget af sine lærere.

“Jeg er her for at lære noget. Ikke andet end det. Og derfor har det været vigtigt for mig at sige til Marie, at jeg selvfølgelig gerne vil have ros, hvis jeg gør det godt, men allerhelst vil jeg have det at vide, hvis jeg laver fejl. Hun skal give mig kritik, så jeg kan lære”, fortæller Maria, og fortsætter:

“Det husker hun bare. Og det er ikke kun mig. Altså hun kender hver enkelt elevs behov, og det, tror jeg, er, fordi hun oprigtigt interesserer sig for os”. 

Verden er kæmpestor

Maria har i dag læst et halvt år på HF, og nu føler hun, at hendes fremtid er helt åben.

“Marie sagde engang til mig, at hun selv elskede at lære nye ting, og hvis hun kunne, ville hun blive ved med at studere. I det øjeblik tænkte jeg, at hun var en sær en. Men jeg må nok give hende ret. Der er noget helt særligt ved at lære nye ting”, siger Maria. 

Maria begyndte oprindeligt at læse en HF, fordi hun ville være dyrlæge. Det kan stadig godt være, det bliver sådan, for lysten til at være i naturen er ikke forsvundet, men efter mødet med Marie er hun ikke længere sikker. Hun fortæller, hvordan Marie har sagt, at hun sagtens kunne se Maria blive dyrlæge - ligesom hun i øvrigt også kunne se Maria blive alt muligt andet:

“Hun har udvidet min horisont. Altså hun har virkelig vist mig, at verden er kæmpestor, og at der er masser af muligheder. At jeg ikke behøver lægge mig fast på noget, og at jeg kan udforske alt muligt, hvis jeg har lyst til det”, fortæller hun.

Marie Kobbersmed er HF-lærer og underviser i dansk.