Lær spansk som efteruddannelse på VUC

Billede af en far

Efteruddannelse udvikler medarbejderne og giver et afbræk fra hamsterhjulet 

“Til venstre for mig her, der sidder stræberne”, siger Frank og griner og peger på Søren og Damian, de er ansat som loading supervisors i lufthavnen. Frank selv arbejder normalt med bagage-håntering. Til højre for ham sidder Kim på 64 år, som også arbejder i lufthavnen. Kim plejer at rejse til Spanien 2-3 gange.“Det er lidt flovt, at jeg først er kommet i gang med sproget nu,” fortæller Kim, “for jeg er kommet på Gran Canaria i mere end 30 år, hvor min søster bor, men jeg taler ikke spansk. Så var det jeg hørte om det her kursus. Så kunne det være, at jeg kunne få sproget banket ind i bolden”, griner Kim.

Alle har de gået på KBH SYDs 6-ugers spanskkursus. Det er et kursus, der tilbydes til medarbejdere, der har krav på 2-ugers efteruddannelse om året. Det kan de så pulje sammen hvert 3. år til et 6-ugers kursus, der bliver betalt og lønkompenseret af IKUF (Industriens Kompetenceudviklingsfond) og SVU (Statens voksenuddannelsesstøtte). Efteruddannelsen kan være hvad som helst. “Nogle fra mit arbejde har vist nok taget et kagebagningskursus, og har valgt at åbne egen kagebutik bagefter,” fortæller Frank. 

“Jeg tager kurset, fordi jeg godt kan lide spansk".

Damian og Søren, dem Frank kalder for stræberne, arbejder med at laster flyene og sørger for at flyene er lastet med den rigtige vægt. “Jeg tager kurset, fordi jeg godt kan lide spansk. Jeg skal på ferie til Sydamerika om et par måneder, og så er det fedt at kunne sproget lidt,” fortæller Damian. Damian har også valgt at gå til eksamen i Spansk B. Kursisterne på holdet kan selv vælge om de vil til eksamen eller ej. Damian vil gerne have spansk B officielt , så kan kan tage næste niveau eller bruge det til at læse videre en dag. Han og Søren har begge gået på gymnasiet. Søren har faktisk haft spansk B i gymnasiet, men det var tilbage i 1991 “det er jo rimelig lang tid siden, og dengang brugte jeg måske mere energi ikke at falde igennem, og få en ok karakter, end på at lære noget. Men her på holdet er der slet ikke det samme pres og jeg har jo ikke alle de andre fag, jeg skal forholde mig til. Så bare det, at jeg slapper mere af, betyder, at jeg lærer mere, synes jeg".

VUC Erhverv og 3F

Dette kursus blev etableret i samarbejde med 3F. Alle medarbejderne har her ret til 2 ugers uddannelse om året, og har mulighed for at spare disse to uger op hver og bruge dem på et 6 ugers forløb som dette. Det kaldes også 6-ugers selvvalgt uddannelse og er afhængig af medarbejdernes overenskomst.

En lille lærerig pause fra hverdagen

”Det har været rigtigt dejligt at komme lidt væk fra firmaet og hverdagen. Det er en god mulighed for at lære en nyt sprog. Da jeg tit rejser rundt i Spanien, var dette kursus oplagt” forklarer Kim, som nu taler spansk.

(deltagerne på kurset blev interviewet i 2019 til denne artikel)

 

Fakta om VUC Erhverv:

 • VUC Erhverv tilbyder 6-ugers selvvalgt sprog-kursus til dig der, arbejder på en virksomhed der er omfattet af overenskomst, alle 3F overenskomster giver mulighed for efteruddannelse
 • VUC Erhverv tilbyder FVU Dansk, FVU Digital, FVU Start og FVU Engelsk i arbejdstiden.
 • Det er gratis for arbejdspladsen og der gives lønkompensation.
 • VUC Erhverv står for det praktiske:
  • SVU-administration: Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) er en uddannelsesstøtte, der giver dig mulighed for at efter- eller videreuddanne dig i arbejdstiden.
  • Teknisk assistance, så medarbejderne kan bruge computere i undervisningen. 
  • Læsetest, så medarbejderne indsættes på det rette FVU-trin. 
  • Ordblindetest for de medarbejdere, der skal have ekstra læse og skrive-støtte.
 • VUC Erhverv lægger kurset, så det passer ind i jeres vagtplan/arbejdsdag.
 • FVU Dansk og matematik kan også give adgang til en erhvervsuddannelse og FVU Dansk kan fx være en del af ansøgningen til permanent opholdstilladelse eller statsborgerskab.

Få et tilbud på efteruddannelse

Privat eller erhverv
Hvad vil du gerne høre mere om?

Vores efteruddannelsestilbud kommer i mange forskellige variationer. Fortæl os, hvad du gerne vil høre mere om.