Danmarks første skatelinje åbner

30.03.2016
Til august 2016 starter Danmarks første ungdomsuddannelse med Skateboarding på skemaet

HF-chef Jacob Kjærgaard fortæller om, hvordan uddannelsen med skate på skemaet er skruet sammen, hvem der kan søge ind og om man bliver en ’rigtig’ HF-student, når man er færdig.

Hvad er Skate’n Study?

”Skate’n Study er en toårig HF-linje for alle, der gerne vil dyrke deres passion for skateboarding samtidig med, at de tager en studentereksamen”, fortæller Jacob Kjærgaard, der er uddannelseschef på København Syd HF og VUC. ” Grundlæggende handler det om, at vi vil skabe en fed uddannelse, hvor der plads til, at man kan dyrke sin sport og interesse, samtidig med, at man studerer og får sin studenterhue. I det almindelige gymnasium er det ofte sådan, at de studerende føler, at de ikke har tid til at dyrke deres interesser seriøst ved siden af studierne - det bliver lidt enten/eller. Vi skaber et studiemiljø der er både/og. En skole hvor vi tager de studerendes interesse alvorlig og skaber tid til både studie og skateboard”.

Er det en rigtig uddannelse man får på Skate’n Study?

”Undervisningen er struktureret inden for alle studieplanernes rammer, og det HF-eksamensbevis man ender med at have i hånden er nøjagtig lige så gældende, som alle andre HF-eksamener”, fortæller Jacob. ”Vi har fx også en HF-eSport-linje på skolen, som er bygget op over samme princip. Alle studieplaner og krav til undervisning og eksamen overholdes samtidig med, at der er gaming på skemaet”. København Syd HF & VUC stræber efter at møde de unge, der hvor de er og tage deres behov og interesser alvorligt.

Hvordan er interessen for Skate’n’study?

”Den er stor. Vi har allerede en del tilmeldinger. Det er rigtig flot på nuværende tidspunkt, her midt i marts og tilmelding er åben helt frem til skolestart midt i august. Vi har daglige henvendelser, både fra unge og deres forældre. Forældrene har for det meste brug for at blive forsikret om, at det er en ’rigtig’ HF-eksamen, der kommer ud af uddannelsen. Og det forsikrer vi dem så om, og det bliver de glade for at høre”.

Er det kun hardcore dygtige skatere, der kan tilmelde sig?

”Nej nej, Skate’n Study henvender sig til alle skatere. Dygtige såvel som begyndere. Lige som man i den almindelige skole kommer med de forudsætninger, man nu engang har, så kommer man her og kan deltage på sit eget niveau. Vores opgave er at skabe de bedste rammer for, at man kan dyrke sin passion for skateboarding samtidig med at man tager sin uddannelse. Når det er sagt, så syntes jeg ikke, at det er her man skal melde sig til, hvis man overhovedet ikke har stået på skateboard før. Man kan godt være begynder, hvis bare man er passioneret”.

Hvor meget kommer skateboarding til at fylde i undervisningen?

”En dag om ugen vil blive sat af til skateboarding og skaterelaterede aktiviteter sammen med vores skatelærer og der kommer besøg og foredrag med eksperter. Der skal optages skatefilm til brug i mediefag, der skal bygge ramper til skolegården, der inddrages tekster om skating i undervisningen og så skal der selvfølgelig skates. Lærerne er allerede fuld af gode forslag til, hvordan de vil arbejde tematisk med skateboarding i netop deres fag. Alle lærerne glæder sig meget og er super på. Jeg har lyst til at understrege, at vi, både lærere og ledere, sætter alle sejl for at skabe den fede skateuddannelse”.

Hvor skater man på Skate’n Study?

”Som udgangspunkt bruger vi hele byen. Alle studerende får et rejsekort af skolen, der dækker københavnsområdet. På den måde kan vi komme rundt til byens forskellige parker og spots. Når vejret driller lejer vi os ind hos Copenhagen Skatepark, der ligger et stenkast fra skolen”.

Hvad gør man, hvis man bor i Jylland og gerne vil gå på Skate’n Study?

”Så tilmelder man sig selvfølgelig”.