Den almene voksenuddannelse er starten på et godt liv og integration i det danske samfund!

billede af klasselokale
"... når kursisterne først går hos os, er de fyldt med optimisme for fremtiden. Nu har de taget en beslutning om at komme videre og de ved, at de er i færd med at forbedre deres muligheder stille og roligt. Et fag og et niveau ad gange."
bestyrelse
Rektor Laila Emiliussen-Hougaard

”Jeg håber at nå mine mål og finde et godt job og en uddannelse i Danmark”, fortæller 28-årige Fereshteh der som mange tilflyttere til Danmark, har haft svært ved at komme ind i det danske uddannelses- og jobsystem. Tæt på 15% af voksne over 25 mangler en afsluttende folkeskoleeksamen, mange af dem kommer fra andre lande. For dem er VUC første skridt på vejen til en selvforsørgende og forbedret tilværelse - og en egentlig integration i det danske samfund.

Stor optimisme hos kursisterne

Der er mange flygtninge og immigranter på AVU, som stadig kæmper med både det danske sprog og at få tingene til at hænge sammen i hverdagen. Men, ”vores lærere oplever til gengæld, at når kursisterne først går hos os, er de fyldt med optimisme for fremtiden. Nu har de taget en beslutning om at komme videre og de ved, at de er i færd med at forbedre deres muligheder stille og roligt. Et fag og et niveau ad gangen”, fortæller rektor på HF & VUC København Syd Laila Emiliussen-Hougaard. Et godt eksempel er kursisten Fereshteh. Fereshteh på 28 år fortæller, at hun ikke måtte gå i skole i sit hjemland, men er nu kommet til Danmark og er i gang med 9. klasse. Hendes drøm er at tage en uddannelse som butiksassistent. ”Jeg har mistet min fortid, men jeg har stadig en fremtid,” fortæller hun.

Forskellige forudsætninger

Fereshteh fortæller, at hun er kommet i gang, fordi hun vil være et godt forbillede for sin datter, og hun håber at få en uddannelse og finde et godt job i Danmark. Desale fra Eritrea, der er tidligere kursist på HF & VUC København Syd, fortæller, at det har været svært at komme i gang. ”Jeg har en uddannelse fra mit hjemland, og er nu i gang med en uddannelse i Danmark, men der er stor forskel på Eritrea og Danmark. Jeg har fx ikke nogen IT-kompetencer og vi havde ikke noget internet i Eritrea”, fortæller Desale. Derfor var der en del Desale skulle have styr på, da han startede på VUC, blandt andet sproget og at lære at bruge IT i undervisningen.

Desale startede på AVU i 2020 efter at have boet 6 år i Danmark, hvor han har arbejdet, taget sig af sin familie og været en del af det eritreiske fællesskab i København. I 2021 fik Desale endda en pris af Tårnby Kommune for at have hjulpet med at formidle Corona-epidemiens forholdsregler til herboende folk fra Eritrea. Fra sit hjemland har Desale en uddannelse som civilingeniør inden for kort- og landmåling. Og nu, efter at have fuldført de rigtige niveauer på AVU, går han på NEXT i Emdrup og læser til teknisk tegner. Desale og Fereshteh er med forskellige forudsætninger på vej mod at nå deres uddannelsesmål og skabe en karriere i Danmark.

AVU spiller en vigtig rolle i samfundet

Fereshteh og Desale er bestemt ikke de eneste, der har brug for VUC som springbræt til en selvforsørgende og uafhængig tilværelse. ”Mange af vores elever, der kommer fra andre lande, har boet flere år i Danmark, hvor de har gået på sprogskole og arbejdet, før de starter på AVU”, fortæller Laila Emiliussen-Hougaard. Og ligesom Desale er der en del, der kommer med længere uddannelser fra deres hjemland, som de ikke kan bruge i Danmark.

”Den almene voksenuddannelse på VUC spiller en vigtig rolle i samfundet. Det er et unikt tilbud til folk som Desale og Fereshteh for at komme videre og få en ny start i livet. Derfor er det vigtigt, at den almene voksenuddannelse består som tilbud på VUC. Vores bøn til politikerne er en konstant bevidsthed og erkendelse af, at VUC er en nødvendig uddannlsesinstitution, som skaber en uvurderlig værdi for de mennesker, der kommer til landet og vil integreres i kultur og jobmarkedet og dermed giver værdi til vores samfund”, slutter Laila Emiliussen-Hougaard.

Fereshteh:

Elev på AVU, Fereshteh

Desale:

Tidligere elev på AVU, Desale

 

Fakta om HF & VUC København Syd

To skoleafdelinger i Hovedstadsområdet, på Amager og på Vestegnen.

Der udbydes den 2-årige HF, HF-enkeltfag og Almen Voksenuddannelse og Forberedende Voksenuddannelse samt ordblindeundervisning.