7 gode råd til at få bedre studievaner

28.09.2018

7 gode studievaner

Skoleåret er efterhånden kommet godt i gang, og du ved sikkert allerede at det kræver gode vaner og planlægning med undervisning, lektielæsning og alle de mange andre ting, der skal presses ind i en travl hverdag. Det kan være svært at få tid til det hele, og man mister let overblikket. Det er derfor vigtigt at have gode studievaner, så du på den måde får mest muligt ud af din tid.

Vi har samlet 7 gode studieråd, som kan hjælpe dig til at få bedre studievaner. Lad dig inspirere og find ud af hvilke der virker for dig.

1. Brug en kalender
En kalender er guld værd for flertallet af os, der ikke har en klæbehjerne, og du har sikkert en kalender på din mobil eller din tablet. Er du ikke så begejstret for kalenderplanlægning, så kan du med fordel lave aftaler med dig selv, der kan skabe en ramme for din hverdag. Det er individuelt, hvor og hvornår lektielæsningen passer bedst i hverdags rutinen, og der er ikke noget rigtigt og forkert tidspunkt. Men det er en god idé at sætte specifikke tidsrum af til lektier, uanset hvornår.

2. Udnyt din tid bedst muligt
Hvis du har en fritime eller pludselig får aflyst en time, så væn dig til at se den som ekstra tid til lektier frem for ekstra tid til frikvarter. Det kan spare dig for mange af de aftener, hvor du i træthedens desperation kværner den ene energidrik og/eller kop kaffe efter den anden i forsøget på at gøre din danske stil færdig. Hvis du sørger for at bruge din tid effektivt, så får du mere fritid, mere søvn og bedre karakterer. Og hvem vil ikke gerne have det?

3. Lav prioriteringslister
Når man har flere lektier og mange afleveringer samtidig, kan man hurtigt miste overblikket. Måske kommer man til at gå i gang med den nemme opgave, man kan overskue, men det er ikke altid hensigtsmæssigt i forhold til den tid, man har til rådighed. Har du meget skolearbejde oveni hinanden, kan det være en god idé at lave en prioriteringsliste. Det kan være fornuftigt at prioritere det, der først skal være færdigt, men der kan også være opgaver, som er vigtigere eller mere krævende end andre.

4. Gør dit bedste for at være aktiv i timerne
Sæt dig nogle mål for din deltagelse i timerne. Du behøver ikke nødvendigvis at sige noget hvert femte minut, og du behøver heller ikke at nærlæse alt til hver gang, men jo bedre forberedt du er, jo lettere er det at være aktiv og tage del i diskussionen i timerne og gruppearbejdet. Derudover kan det hjælpe at holde sig opdateret ved dagligt at se nyheder og læse lidt avis. Det er ofte rigtig fornuftigt og anvendeligt i relation til de samfundsfaglige fag.

5. Kom overspringshandlinger til livs!
Bliv bevidst om hvilke overspringshandlinger du er tilbøjelig til at lave og find ud af hvilke af dem, der rent faktisk er nyttige pauser og hvilke der bare er dårlige undskyldninger for at snuppe et ekstra afsnit af yndlingsserien på Netflix i stedet for at bruge tiden på, at læse lektier til historie-timen i morgen.

6. Team up med en medstuderende
Dine medkursister tumler sikkert med mange af de samme ting, som dig. Lav en studiegruppe og hjælp hinanden med de ting, som I hver især har svært ved. En studiegruppe kan hjælpe dig til at forstå og gennemgå svært stof og til at øve dig på at formidle og diskutere din viden – og så er det bare rart, at have nogle at dele sine oplevelser med - både de gode og de mindre gode.

7. Sørg for at have styr på de praktiske ting
For at sikre et højt motivations niveau gennem hele uddannelsen kan det være en god ide, at have styr på de praktiske ting der kan påvirke din skolegang. Hvordan kommer du nemmest op om morgenen? Skal du stille et vækkeur til et bestemt tidspunkt hver dag, skal du have en kop kaffe inden du kan komme ud af døren eller hvordan fungerer din morgenrutine bedst? Sikrer dig at der er benzin på bilen, luft i cykeldækket eller penge på rejsekortet, så du ikke kommer for sent. Og hav altid styr på dit skema aftenen inden du skal i skole, så undgår du fravær fordi du kom for sent eller havde glemt at tjekke dit skema i ordentlig tid.

Har du brug for en mentor? 


En mentor kan hjælpe dig med at få din hverdag og dit uddannelsesliv til at fungere bedre i de perioder, hvor du oplever bump på vejen mod en gennemført uddannelse. Det kan fx være at få sat struktur på hverdagen, hvis man oplever perioder i ens liv, hvor det er uoverskueligt at komme ud af døren om morgenen, at møde til tiden, at få lavet alle sine afleveringer eller at koncentrere sig i undervisningen af den ene eller anden grund.