28-årige Rikke tager sin folkeskoleeksamen som e-learning - og får fornyet tro på sig selv med i købet

11.12.2018

28-årige Rikke er egentlig uddannet social- og sundhedshjælper, men hun måtte stoppe efter hun fik et barn og ikke kunne arbejde om aftenen. Nu var det tid til at tage de 9. og 10. klassesfag, hun manglede - og efterfølgende også en HF. Hun var først tilmeldt fremmødefag, men da hun hørte om e-learning, sprang hun til, fordi hun her kunne få en mere fleksibel hverdag.

Jeg var overrasket over hvor stort et pusterum, det gav at læse e-learning. Jeg skulle jo ikke møde op på et bestemt tidspunkt. Jeg kunne selv planlægge min tid. Jeg kunne nå at aflevere min søn i børnehave og også have et arbejde ved siden af, fortæller Rikke

Jeg vil gerne vise min søn, at man ikke behøver nøjes

Rikke kommer fra en familie, hvor hun ikke blev støttet i det boglige, og da Rikke gik i 6.-7. klasse begyndte hun at pjække fra skolen. ”Ingen spurgte ind til, hvorfor det var, jeg ikke passede mine ting", fortæller Rikke og forklarer, at det nok bunder i at hun ikke har haft en nem opvækst. Det smittede af på hendes selvværd og troen på, at hun godt kunne det faglige. Derfor gik hun ud af folkeskolen uden en færdig folkeskoleuddannelse, og endte efter lidt tid med at blive social- og sundhedshjælper. ”Jeg synes, det er et spændende fag, men det var frustrerende, at der var så mange begrænsninger på, hvad jeg måtte og ikke måtte. Det er jo tit tilfældet, hvis man er i et job uden at have en længerevarende uddannelse.”

I dag er Rikke blevet voksen og har fået sin barndom lidt på afstand. Nu koncentrerer hun sig om at være en god mor og få den uddannelse, hun drømmer om. ”Jeg vil gerne vise min søn, at det godt kan lade sig gøre at klare sig godt i skolen og få en uddannelse, og at man ikke behøver nøjes.”

Jeg troede i starten, at jeg ville have svært med motivationen, men det synes jeg ikke, at jeg har. Jeg gider godt. Og jeg har fundet ud af, at jeg godt kan. Det har lidt ændre mit syn på mig selv, men det sidder stadig i mig, at jeg ikke tror, at jeg er god nok. Det tager tid, før det går væk, fortæller Rikke

Det er nu, det skal være

For Rikke har det været en rigtig god oplevelse at starte på e-learning. ”Jeg troede i starten, at jeg ville have svært med motivationen, men det synes jeg ikke, at jeg har. Jeg gider godt. Og jeg har fundet ud af, at jeg godt kan. Det har lidt ændret mit syn på mig selv, men det sidder stadig i mig, at jeg ikke tror, at jeg er god nok. Det tager tid, før det går væk,” fortæller Rikke

E-learning er med til at give Rikke troen på sig selv igen og hendes lærere hjælper hende meget. De fortæller hende, at hun klarer sig godt. ”Jeg fik endda 12 i naturfag, og jeg kan virkelig godt lide naturfag,” fortæller Rikke, som overvejer om hun skal læse til sygeplejerske bagefter eller måske kemi-sygeplejerske. Det med omsorg og sundhed har interesseret hende lige side hun var 19 år, så hun vil egentlig gerne tilbage til den branche.

En ting ad gangen

Rikke har dog ikke travlt. Hun vil gerne tage det hele i sit eget tempo. ”Det passer mig fint at gøre det på en stille og rolig måde, og hvis det bliver forhastet, så bliver det for meget. Og så er det ok, at jeg først er færdig om 3 år med min HF. Og jeg kan jo selv sætte tempoet op og ned, så måske kan jeg blive færdig om 2,5 år.”

Hvordan kommer du igennem e-learning?

Læs Rikkes gode råd her.

  • "Vent ikke til sidste øjeblik med at lave dine opgaver. Bare kom i gang med dem. Hvis du afleverer før tid, giver det faktisk noget energi og et pusterum."
  • "Feedback fra læreren er en god ting. Og så er det også en god idé at stikke lidt til din lærer og spørge, hvor læreren synes du ligger fagligt, og hvad du kan forvente. Så bliver det nemmere at overskue faget"
  • "Det er en god idé at lære sin lærer lidt at kende. Hvis du ikke gør det, kan din lærer måske godt virke lidt skrap, når I bare sidder og e-mailer frem og tilbage. Lærerne på KBH SYD er i virkeligheden vildt søde og vil bare gerne hjælpe dig, men når du og din lærer kun skriver sammen, så kan jeres indbyrdes tone nemt misforstås. Så det er godt at have en god forbindelse til læreren, og komme til de individuelle møder, som din lærer inviterer til på e-learningskontoret."

Læs mere om AVU e-learning her

Læs mere om HF e-learning her